Nieuws 2017

Grand Prix Cycliste de Saguenay - 10 juni 2017

In verband met gevolgen van de val van gisteren was Brian helaas niet in staat om vandaag van start te gaan. Er zijn inmiddels foto's van zijn been gemaakt, waarbij gelukkig geen breuken zijn geconstateerd. Brian komt dinsdag naar huis, er dient nog een echo gemaakt te worden en hij heeft 2 weken absolute rust voorgeschreven gekregen. Hij zal dan ook in Assen verder gaan revalideren. Hopelijk zit hij snel weer op zijn fiets.

Grand Prix Cycliste de Saguenay - 9 juni 2017

De 2e etappe was 171 km over 9 ronden met een klim. "Er stond erg veel wind en er waren veel open stukken op het parcours. Waaiers konden er helaas niet gevormd worden maar soms trok het peloton in groepjes. Ik voelde mij goed en was de gehele dag voorin te vinden. Met het ingaan van de laatste ronde werd er op de sprint gegokt en was ik de aangewezen man van de ploeg. De laatste 8 km ging het over een open vlakte en ik zat in de top 10. In de hectiek  vielen er 2 renners voor mij, ik reed er vol in en kwam met een soort salto hard op het wegdek terecht. Ik ben weer op de fiets gekrabbeld en heb de koers rustig uitgereden. Weer pech, het blijft mij achtervolgen. Zulke dingen hebben niks te maken met ervaring of iets. Op het moment dat je er moet zijn, ben ik er en dan gebeurt er weer iets. Erg frustrerend, maar we houden de moed erin. De linkerknie baart mij wel wat zorgen. Hij is flink gezwollen en ik heb pijn met buigen en strekken. Morgen maar zien", aldus Brian. 

Grand Prix Cycliste de Saguenay - 8 juni 2017

Vandaag stond de eerste etappe van de Grote Prijs van Saguenay op het programma. "Waar ik vorig jaar door fysieke problemen niet fit was en al vroeg de strijd moest staken, ging het vandaag redelijk goed. 166 km op een loodzwaar parcours over 11 ronden van 15 km met 1 steile klim erin. Waar het vorig jaar slecht weer was met 2 graden en sneeuw- en ijsregens, kwam het kwik vandaag boven de 36 graden uit. Er werd hard gekoerst en ik heb geprobeerd om bij elke goede ontsnapping mee te zitten. Na 3 keer tevergeefs te ontsnappen met een groepje dat vervolgens niet wilde rijden, hield de 4de ontsnapping helaas wel stand. Dikke pech. Uiteindelijk als 44ste gefinisht in een grote groep. Hopelijk morgen meer geluk en elke dag racen om het ritme weer terug te krijgen na een lange periode van trainen", aldus Brian. 

Tour d'Azerbaïdjan - 7 mei 2017

Vandaag stond de 5de en laatste etappe op het menu. Hetzelfde parcours als vorig jaar. Start vanuit Baku voor een route heen en terug naar Baku met erg veel wind. Echte waaiers werden er niet gevormd, dus werd het opmaken voor de 5 plaatselijke zware ronden. Kasseitjes, smalle straatjes door het oude centrum van Baku en 130m. klimmen per rondje. "Ik voelde me erg goed en kon goed meekomen. Iedere ronde was een afvalrace en werd het groepje steeds kleiner. Met nog 1 ronde te gaan, ik zat goed voorin, raakte ik een put en reed lek. De ploegleidersauto was te ver van achteren en daar ging mijn goede klassering. Balen!", aldus Brian. 

Tour d'Azerbaïdjan - 6 mei 2017

Vandaag stond alweer de 4de etappe op het programma. Waar deze vorig jaar 119 km met 1 finaleklim was, was het dit jaar 164 km met 2 lange klimmen. De eerste 50 km werd er ontzettend hard gekoerst, het niveau van deze koers, die volgend jaar als World Tour wedstrijd verder wil, is erg hoog. Nadat er een kopgroep was ontstaan konden de mannen zich opmaken voor de 1ste klim die op 100 km lag. Hierna werd er hard gekoerst, nadat Brian een aantal gaten had gedicht ontstond er een groepje. Helaas had niemand zin om echt te werken en voegden zich even later 3 groepen samen. De laatste klim werd niet al te hard meer opgereden om de dag van morgen wat frisser te starten. "Morgen de laatste etappe en ik kijk er erg naar uit om door de prachtige oude stad van Baku met zijn kasseitjes en klimmetjes te koersen", aldus Brian.

Tour d'Azerbaïdjan - 5 mei 2017

Vandaag etappe 3, een heuvelig parcours met kleine klimmetjes en de laatste 5 km een klim van 3% naar de finish. Het zou een finish op macht worden "en dat ligt mij wel, diep in de verzuring", zei Brian. "Echter heb ik de afgelopen dagen al behoorlijk met mijn krachten lopen smijten en gisteren kreeg ik krampen. Ik kreeg een vrije rol en mocht vandaag eens rustig in het peloton fietsen. Ik voelde mij niet geweldig, maar kon toch vrij makkelijk volgen. Onderweg hadden we last van slecht weer en harde wind. Net als vorig jaar was het in de laatste 5 km chaos en er werden dan ook 6 valpartijen geteld. Het was een heel gevecht om alle crashes te ontwijken en gelukkig lukte dat. Wel kostte dit dermate veel energie dat mijn sprint compleet weg was. Met nog 500 m te gaan ging ik staan en ben meteen weer gaan zitten. Leeg! Wel met de eerste groep gefinisht in dezelfde tijd als de winnaar. Betere benen dan gisteren en daar ben ik wel blij mee", aldus Brian.

Tour d'Azerbaïdjan - 4 mei 2017

Een zware dag zou het worden tijdens de 2de etappe van de Tour d'Azerbaïdjan en dat werd het zeker. Harde storm van voren, 2700 meter klimmen en forse hagelbuien waarin het kwik naar beneden schoot waren de ingrediënten van de etappe van vandaag. Brian voelde zich niet super na de dag van gisteren, maar heeft wel van alles geprobeerd om een goede uitslag te rijden. Hij miste de slag, er reed een groep van zo´n 25 renners weg. Brian sprong er met nog 2 renners achteraan, maar kon het niet redden. Vervolgens sprong er weer een groepje weg en weer sprong Brian mee, maar ook dit hield geen stand. Toen heeft hij het nog een paar keer alleen geprobeerd maar ook dat lukte niet. Door de harde wind en de hagelbuien kreeg Brian kramp en moest zelfs even van de fiets af. Uiteindelijk kwam hij, toch een beetje gedesillusioneerd, in de Grupetto als 85ste met een forse achterstand over de finish. Morgen hopelijk een betere dag.

Tour d'Azerbaïdjan - 3 mei 2017

De eerste etappe van de Tour d'Azerbaïdjan was voor Brian bekend terrein, het was exact dezelfde etappe als vorig jaar dus dat was wel in zijn voordeel. Er werd vanaf het begin constant aangevallen, echter de uiteindelijke ontsnapping miste Brian nipt doordat hij al aardig met zijn krachten had lopen smijten. Hij en een ploeggenoot hebben op kop van het peloton veel werk verzet om de kopgroep weer terug te halen, wat uiteindelijk lukte. Brian kwam behoorlijk kapot als 31ste over de meet, morgen weer een zware dag met hopelijk weer goede benen.

De Brabantse Pijl - 12 april 2017

Vandaag staat Brian voor de tweede keer aan de start van De Brabantse Pijl. De heuvelige korte klimmetjes liggen hem als renner het beste. "Ik kan mij redelijk handhaven in het peloton en heb weinig moeite om goed voorin te zitten. Ervaring en hardheid mis ik nog maar dat komt met de jaren. Ik voelde mij dit jaar redelijk oké en kon goed mee tot het ingaan van de 2e lokale ronde in Overijsse. Ik kreeg te maken met krampen en moest helaas wat gaten dichtrijden wat me uiteindelijk niet meer lukte. Ik kwam in een groepje terecht die nog enigszins wilden doorrijden. Maar met nog 1 ronde van 20 km te gaan werden wij omwille van de veiligheid uit koers gehaald", aldus Brian.  

Tour de Taiwan - 30 maart 2017

De laatste etappe van Tour de Taiwan zit er op. Brian zat in het begin mee in een ontsnapping maar deze werd jammer genoeg terug gepakt. In de eindsprint was hij de laatste van de lead-out voor de sprinter van de ploeg. Brian werd 23ste in de zelfde tijd als de winnaar. Brian vliegt morgen weer naar huis.

Tour de Taiwan - 29 maart 2017

Vandaag alweer de voorlaatste etappe van Tour de Taiwan. De koninginnenrit over 166 km met 2 beklimmingen en een finish bergop. Het doel voor Brian was om te proberen in een break mee te zitten. En na de neutralisatie sprintte Brian samen met een andere renner weg, ze hadden al snel een gaatje en later sloten er nog eens 4 renners aan. Helaas werd er niet goed samen gewerkt en na 10 km werden ze terug gepakt. Brian voelde zich niet echt super en besloot de eerste klim wat op reserve te rijden om energie over te houden voor de finish klim. De rest van de dag werd er in een constant tempo doorgereden. De laatste klim bedroeg 30 km tot de finish. Brian kon lang mee en koos ervoor zijn eigen tempo te gaan rijden. Hij reed via wat groepjes en renners naar een groepje dat het gat met de 10 koplopers aan het dichten was. Hij moest hard werken om bij te blijven en kon daarom niet echt meer mee sprinten. Het groepje strandde op 47 sec van de koplopers en Brian kwam na deze pittige rit netjes als 27ste over de finish.  Morgen de laatste en langste etappe! 

Tour de Taiwan - 28 maart 2017

Vandaag stond alweer de 3de van in totaal 5 etappes op het programma. Een rit over 120 km met finish bergop. Brian probeerde zo weinig mogelijk energie te verspillen,  "want soms kan ik als een krant omhoog rijden", aldus Brian. Na een lange aanloop werd op de eerste klim de groep meteen uit elkaar getrokken. Brian kon mee met het eerste deel van de groep en probeerde zelfs nog met een aantal jongens weg te rijden, om zo met een ruim verschil de laatste lange klim te beginnen. Hij voelde zich niet super en dat werd gaandeweg deze klim bevestigd. Brian kon het goede tempo en ritme niet vinden. De benen voelden te zwaar. Gelukkig kon hij met wat jongens samenwerken en finishen op een achterstand rond de 3 min van de winnaar. Jammer maar helaas. "Morgen weer een klimdag en misschien heb ik dan wel de benen. We gaan het zien", aldus Brian. 

Tour de Taiwan - 27 maart 2017

De tweede etappe over 114.7 km was een pittige rit. Een etappe met start en finish in Taipei dat begon aan de kust voor de bergen werden aangedaan. Twee gecategoriseerd klimmen met een behoorlijk stijgingspercentage dat opliep tot 20%. Er waren vanaf de start meerdere aanvallen maar er kwam niet echt een groep weg. Brian kon goed mee maar had niet zulke hele geweldige benen. Hij zat telkens vooraan maar in de klim splinterde de groep en kwam niet meer samen. Brian zat in de achtervolgende groep maar ze kwamen, ondanks het harde werk, niet meer terug bij de koplopers. Hij kwam uiteindelijk als 33ste over de meet op 0,51 sec. achter de winnaar.

Tour de Taiwan - 26 maart 2017

Vandaag stond de eerste etappe van de Tour de Taiwan 2017 op het programma. Na vorig weekend in zijn eerste grote klassieker te zijn gefinisht (Milaan- Sanremo) en met een lekkere trainingsweek achter de rug, hoopte Brian de goede vorm te hebben.

De eerste etappe vond plaats in Taipei en was een soort criterium, 84 km verdeeld over 10 ronden moesten er worden afgelegd. Door de regen werd het nog een waar spektakel en het was vooral oppassen. De gehele koers werd er hard gereden en veel aangevallen, het doel was om altijd mee te zitten met een ontsnapping en als het op een sprint aankwam te werken voor de sprinter. Brian zou de laatste lead-out man zijn en moest proberen de sprinter van dienst zover mogelijk te brengen in de finale. Hij kon ondanks de natte omstandigheden de bochten stabiel nemen en reed de gehele wedstrijd bij de eerste 30. 

Na een aantal pogingen om te ontsnappen voelde hij wel dat door het hoge tempo het geen makkelijke etappe zou worden. Brian kon zich goed handhaven en met nog 1 ronde te gaan zijn ze als ploeg naar voren gereden. Door het vele duwen en remmen reed hij vervolgens alleen met de sprinter van dienst in zijn wiel goed naar voren. De laatste km zat hij prima voorin en met nog 500 m te gaan was er een scherpe bocht die uitkwam op 100 m keitjes. Door de regen waren deze spekglad geworden en achter Brian vond een grote valpartij plaats. Na de keitjes was er weer een bocht en hier vielen weer een aantal renners waardoor Brian alleen verder moest. Brian probeerde nog te sprinten, maar door het vele werken en de lead-out was hij aardig leeg. Op de 10e plaats kwam hij over de meet. Dit is tot nu toe zijn beste resultaat als profrenner.

Milano - Sanremo - 18 maart 2017

Donderdag j.l. kreeg Brian onverwachts een email met de mededeling dat hij zaterdag aan de start zou staan van de eerste grote klassieker van 2017. Milaan-Sanremo. Brian was net onderweg van Girona naar Assen en moest dus binnen 24 uur in Milaan zijn. Niet geheel voorbereid was hij natuurlijk zeer trots om als jonge renner zijn opwachting te kunnen maken in zo'n grote ronde.

De race startte met 7,6 km neutralisatie. Daarna was het doel van de ploeg om sowieso een renner in de ontsnapping mee te hebben. De eerste aanval na een paar kilometer was gelijk raak. Tien renners, waaronder een ploeggenoot van Brian, kregen vrijgeleide van het peloton. Er werd niet tot nauwelijks gekoerst tot de afdaling van de Passo del Turchino zo rond kilometer 150. Het peloton ging vervolgens wat gas geven om de ontsnapping op 4 minuten te houden, toen dit was gerealiseerd viel het weer wat stil. De gehele koers had Brian een vrije goede positie en kon hij goed meedraaien. Na 220 km werd er fanatiek gekoerst en begon het peloton richting Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta echt te rijden om zo richting de Cipressa een goede positie te hebben. 

Brian voelde dat de km's en de vele wisselingen in tempo's zijn tol begonnen te eisen. Hij kon de Capo Berta nog net aanpikken, maar moest er na een tijdje toch af om vervolgens de Cipressa als een dood vogeltje op te klimmen. Met nog 20 km te gaan was Brian compleet leeg en werd het een martelgang om de Poggio di Sanremo nog over te komen. Gelukkig was het daarna nog 6 km in dalende lijn en kon hij met een klein groepje finishen. "De afstand, 291 km, is nog lastig voor mij maar dat komt met de jaren, een unieke ervaring en het was super gaaf. Op naar meer van dit soort momenten", aldus Brian.

Trofeo Laigueglia - 12 februari 2017

Vandaag stond de Trofeo Laigueglia in Italië op het programma. Een koers van ruim 190 km met veel klimmen. Brian had de week voorafgaande aan de koers erg hard getraind in Girona en was dus lichtelijk vermoeid. Er werd van hem verwacht om te proberen mee te zitten in een ontsnapping. Na het startschot begonnen de renners gelijk aanvallend te rijden en Brian probeerde mee te zitten. Na 3 pogingen is hij zelf een keer gegaan en dat liep ook op niks uit. De laatste poging leek te slagen en ze hadden met 5 man eindelijk een gaatje op het peloton, maar er werd weer teveel naar elkaar gekeken. Brian had iets teveel en iets te enthousiast geprobeerd om iets tot stand te brengen en had dus teveel energie verspilt. Het werd dus een lastige opgave om nog iets te betekenen in deze wedstrijd. Toen het kwik door de regen van 12 naar 2 graad zakte, werd het ook erg gevaarlijk in de afdalingen. Veel valpartijen zorgden voor veel gaten in het peloton en het kaarsje van Brian was langzaam aan het doven. Na 100 km kwam hij langs de feedzone en kon hij nog 10 km standhouden alvorens hij toch echt moest accepteren dat het aansluiten bij de eerste groep niet ging gebeuren. Balen maar begrijpelijk na zoveel actie in de eerste km’s.

Trofeo di Palma - 29 januari 2017

De laatste wedstrijd van de 4 koersen op Mallorca was de Trofeo Palma. Een op papier vrij vlakke rit met kansen voor de sprinters. De gehele koers voelde Brian zich niet goed en had moeite om het juiste ritme te vinden. Door het trainingskamp en de voorgaande wedstrijden was hij wel toe aan een beetje rust. Vanaf de start werd er hard gekoerst en Brian kon naarmate ze verder kwamen in de race wat meer van voren rijden. In de laatste 40 km van de race zat nog een klein klimmetje en er werd hard gereden om goed van voren te zitten. Toen ze eenmaal begonnen aan het klimmetje viel het tempo stil en was het vrij easy. Helaas verkeek Brian zich op een extra stuk klim van 2 km waar wel hard werd gereden. Hij kon eerst nog goed mee met de eerste groep, maar in de technische afdaling, waarbij het lastig was om veel risico te nemen, verloren veel renners tijd. Hij kon net niet meer aansluiten bij de eerste groep en kwam in een 2de groep terecht. Uiteindelijk kon hij mooi samenwerken met een aantal renners, maar terugkomen in de 1ste groep was helaas niet meer mogelijk. Balen maar eerst wat rust.

Trofeo Andratx-Mirador des Colomer - 28 januari 2017

De 3de wedstrijd van de Mallorca Challenge was een zware. Er moesten 160 km's afgelegd worden met daarin 3000 hoogtemeters, de afdalingen waren behoorlijk gevaarlijk omdat het regen en de wegen aardig nat waren, ze vielen dan ook bij bosjes. Brian had betere benen dan gisteren en kon vandaag goed mee in het peloton. Na 65 km verloor hij een beetje het contact met de groep maar kon op eigen tempo redelijk snel weer aansluiting krijgen. Toen ze begonnen aan de beklimming van Puig Major had Brian zijn beste kruit al verschoten. Hij was daarvoor al in een gat gereden waardoor zijn voorwiel kapot was, na van wiel te zijn gewisseld kwam hij samen met Megias in de Grupetto waarin ze uiteindelijk ook gefinisht zijn. De Grupetto was een behoorlijk grote groep met aardig wat grote namen in hun midden, ze kwamen binnen op 27.53 min. maar kregen later in het klassement de vermelding OTL (outside time limit). Helaas dus geen klassering voor Brian maar hij was blij dat hij was gefinisht en een betere dag had dan gisteren.

Trofeo Serra de Tramuntana - 27 januari 2017

Vandaag stond de 2de wedstrijd van het jaar op het programma. Een etappe over 154 km met 5 gecategoriseerde klimmen. Het regende en er werd vanaf de start gelijk hard gereden. De eerste 10 km ging het volle bak een klim op en Brian had moeite het juiste ritme te vinden. Hij heeft vaker last van dit kwaaltje, dan moet hij de juiste klimmersbenen vinden. Brian is van nature geen klimmer zoals de Spanjaarden. Hij kon na deze beklimming na een korte achtervolging weer aansluiten bij de kop van de wedstrijd, maar langzaam aan ging het kaarsje uit. Na de 2de en 3de beklimming keerde Brian op karakter terug. Maar helaas kostte dit zoveel energie dat hij bij de 4de beklimming moest passen. Hij kon op zijn eigen tempo toch zicht houden op de groep. Jammer genoeg reed hij 2 km voor de top lek en kon geen auto bereiken voor een reserve wiel. Na 90 km zat de koers er voor Brian helaas op. "Hopelijk heb ik morgen betere benen en heeft deze koers mijn gesteldheid wakker geschud. Na 1 maand goed voorbereiden is het toch lastig om al in topvorm te zijn. Maar stapje voor stapje komt het goed. Morgen weer een dag en weer beklimmingen en ik kijk ernaar uit om weer diep te gaan om de juiste prikkel te pakken", aldus Brian..

Trofeo Porreres, Felanitx, Ses Salines - 26 januari 2017

Na maanden van goed trainen kreeg Brian helaas, in de laatste week voor de eerste wedstrijd, problemen met zijn rechterknie. Met veel therapie, massages en oefeningen kon hij toch redelijk pijnvrij zijn trainingskamp in Alicante afmaken en afreizen naar Mallorca.

Vandaag vond de eerste van 4 wedstrijden van de Mallorca Challenge, genaamd Trofeo Porreres plaats. Een vrijwel vlakke rit over 162 km. Voor velen de eerste wedstrijdkilometers van 2017 en dat was merkbaar in het peloton. Er werd erg nerveus gereden, maar na 10 km kreeg een groep van 4 renners vrijgeleide. Het doel was om Martijn te helpen en voor hem de sprint aan te trekken. Brian heeft de gehele koers goed moeten opletten om niet betrokken te zijn bij valpartijen. Gelukkig kwam hij er zonder kleerscheuren vanaf. In de laatste 60 km werd er fanatiek gekoerst. Door de vele rotondes, bochtjes en korte heuveltjes was dit een lastig gedeelte. Brian kon goed bij Martijn blijven om hem de laatste 10 km bij te staan. Helaas was er door de nervositeit in het peloton geen sprake van een goed springtreintje en zaten Brian en Martijn met z’n tweeën wat ingesloten tussen de treintjes van Cofidis en Fortuneo. Met nog 5 km te gaan heeft Brian gas gegeven om Martijn zo ver mogelijk van voren te krijgen en in de laatste km was voor hem het kaarsje uit. Een 49ste plaats en 0,11 sec. achter winnaar André Greipel. "Helaas niet helemaal wat we hoopten. Eerste koers en morgen staat de tweede op het programma. Het seizoen is nog lang en het beloofd iets moois te worden", aldus Brian.

Januari 2017 

Na een team bijeenkomst in Amerika is Brian half december afgereisd naar Gerona om aan de vorm voor 2017 te werken. Hij heeft daar een week lekker kunnen trainen en flink wat kilometers kunnen maken. Op 23 december vloog Brian weer naar Nederland om thuis Kerst en Oud & Nieuw te vieren met zijn familie.

Op 28 december stond Brian om 6.00 uur in Roden aan de start van de Extreme 200 door Drenthe. Een zware tocht over bospaden, door velden en over wegen. 80% van het parcours was onverhard. Hij reed op zijn cyclofiets wat achteraf toch niet helemaal de juiste beslissing was geweest. Brian kwam als 94ste na 09.05.38 uur over de finish. Na een paar dagen rustig aan gedaan te hebben om het lijf weer wat te laten herstellen heeft hij de trainingen weer opgepakt en is hij op 6 januari weer naar Gerona vertrokken om te trainen. Aansluitend was er vanaf 12 januari een trainingskamp met de ploeg in Altea in de buurt van Alicante. Het was daar een paar dagen heel slecht weer dus de renners konden amper buiten trainen. Met sneeuwval was het gewoon te gevaarlijk om op de weg te rijden dus heeft Brian een aantal keren binnen op de Tacx getraind.

Dinsdag 24 januari vertrok de ploeg 's avonds per boot naar Mallorca voor de Mallorca Challenge die donderdag 26 januari van start gaat.