Brian Kamstra

Ik ben Brian Kamstra, 25 jaar oud en woon in Assen. Vanaf mijn 7de levensjaar ben ik begonnen met fanatiek sporten. Het begon met voetbal en daarna werd het atletiek. Na 13 jaar op hoog niveau de atletieksport te hebben beoefend ben ik eind 2014 overgestapt naar het wielrennen.

 Start

In 2001 ben ik gestopt met voetbal om de atletieksport te gaan beoefenen. Als junior ben ik mij gaan specialiseren in de midden-lange afstanden en werd 2-maal Nationaal Kampioen veldlopen. Als junior behaalde ik bij elk NK waaraan ik deelnam een medaille. Als hoogtepunt was het meedoen aan het Europees kampioenschap veldlopen in het Sloveense Velenje in 2011. Na die hoogtepunten kwam er een dieptepunt waarin mijn ontwikkeling abrupt stopte. Ik werd in 2013 gediagnosticeerd met Diabetes type 1. Dit houdt in dat mijn alvleesklier niet of nauwelijks nog insuline produceert. Ik moest dus insuline gaan spuiten. Met goede hoop ben ik verder gegaan met mijn carrière, maar kwam helaas nooit meer op mijn oude niveau.

Kennismaking met de wielersport

Op 16 juni 2014 deed ik mee aan de Diabetes Classic, een sponsortoertocht van Martijn Verschoor. Hier kwam ik in contact met Martijn en hij nodigde mij uit om samen te gaan trainen. Hij leerde mij veel over de wielersport en de combinatie met diabetes. Mijn interesse in de wielersport werd gewekt en na een periode van tegenvallende prestaties in de atletiek heb ik de overstap gemaakt naar de wielersport. Via Martijn kwam ik in contact met Team Novo Nordisk waar Martijn profwielrenner is. Ik werd uitgenodigd om op trainingskamp te komen in Alicante (Spanje). Hier waren ze erg verbaasd en enthousiast over mijn testresultaten en klimcapaciteiten. Zij boden mij op de laatste dag van het trainingskamp een plaats in het development team aan.

Toekomstvisie

Vanaf 1 januari 2016 ben ik officieel profwielrenner bij Team Novo Nordisk. Het doel is om eerst ervaring op te doen om in de toekomst hopelijk een goede profrenner te kunnen worden. Nu lonken de mooie wedstrijden zoals: Milaan-San Remo en de Strade Bianche.