In de media

26 jan. 2017





31 mei 2016





Diabetes  Classic - 22 mei 2016 





Interview op inCycle - 25 mrt. 2016


Een leuk interview op Cyclingonline.nl



 


Brian Kamstra wil absoluut een profzege

Zaterdag 27 februari 2016

Interviews - Brian Kamstra (22) is sinds dit jaar profwielrenner bij het Amerikaanse Novo Nordisk. In Nederland staat Kamstra beter bekend als meervoudig Nederlands kampioen veldlopen. Vanwege zijn diabetes had hij groeistagnatie in die tak van sport en zei hij de atletiek een jaar geleden vaarwel. Kamstra besloot zich te storten op het wielrennen: “En nog geen jaar later rij ik naast Tour de France winnaar Chris Froome.” 

Tekst: Richard Bender: Foto: © Team Novo Nordisk

Kamstra beseft zelf maar al te goed dat het allemaal enorm snel gegaan is en dat zijn weg richting een profbestaan geen normale route is geweest: “Ik reed mijn allereerste wielerwedstrijd bij een profteam, dat is natuurlijk niet gebruikelijk. Normaal gesproken begin je op clubniveau, als je daar dan uitblinkt ga je naar continentaal niveau en zelfs wanneer je daar uitstekend presteert ben je nog niet zeker van een profcontract. Ik ben wel prof en heb al die stappen overgeslagen. Ik ben mij daar zeker bewust van.”

Gemakkelijk omhoog

De neoprof beseft ook dat hij veel te danken heeft aan zijn huidige ploeggenoot Martijn Verschoor: “Hij woont hier ongeveer vijf minuten vandaan. Toen ik hem vertelde dat ik vanwege mijn diabetes geen progressie meer kon boeken in de atletiek, hebben we samen een e-mail naar Novo Nordisk gestuurd. In feite heeft Martijn toen geschreven dat hij nog iemand wist die een aardig stukje kan fietsen en gevraagd of het mogelijk was dat ik mee mocht op trainingsstage naar Altea. Kennelijk zag de ploeg de humor van dit verzoek wel in en hebben mij ook daadwerkelijk uitgenodigd. Ik weet niet of ze mij direct serieus namen, maar toen ik een zeer goede test had afgeleverd waarin ik erg hoge wattage afleverde, werd dat anders. Omdat ik heel licht ben, bleek ik ook nog eens leuk bergop te fietsen. Zodra het omhoog ging, moest ik mij inhouden om de andere jongens er niet af te rijden.”

Kamstra vervolgt: “Ik kom natuurlijk uit een fietsfamilie. Mijn vader en oom reden in het verleden ook wedstrijden. Tegenwoordig is mijn vader wielertrainer en begeleid vooral veel mountainbikers. Daarnaast fietste ik tijdens mijn atletiekcarrière ook al regelmatig, omdat dat goed is om blessures tijdens het lopen te voorkomen. Het wielrennen is mij dus totaal niet vreemd.”

“Ik ben een paar keer bewust naast Chris Froome gaan rijden”

Zijn vader hielp Kamstra om zich klaar te stomen voor de trainingsstage bij Novo Nordisk door trainingsschema’s in elkaar te zetten. Mede dankzij die goede voorbereiding wist de in Assen woonachtige Drent een stagecontract binnen te slepen. “Een van mijn eerste wedstrijden was de USA Pro Challenge. Dan rij je ineens naast Rohan Dennis (BMC). Een supergoeie renner die ik normaal alleen op televisie zag. Dat was wel een heel apart moment. Dit seizoen begon ook weer prachtig met de Cadel Evans Ocean Race. Dat is samen met de Herald Sun Tour tot nu toe mijn mooiste wedstrijd geweest.” Aan de Herald Sun Tour (Australië) deed ook Team Sky mee. En zo reed de jonge Kamstra uit Assen ineens naast Chris Froome: “Ik ben een paar keer bewust naast hem gaan rijden. Dat is toch wel een gek gevoel om ineens zij aan zij met de winnaar van de Tour de France te koersen. Het viel mij eigenlijk direct op dat hij altijd zo moeilijk kijkt. Net alsof hij enorm aan het afzien is. Iedereen in het peloton kijkt er een beetje raar naar, maar de wat meer ervaren coureurs zijn het al wel gewend, want hij schijnt altijd zo te rijden. Het was wel echt een bijzonder moment toen ik voor het eerst naast hem reed. Het was alles bij elkaar een zeer mooie wedstrijd. Veel klimwerk en veel grote namen waaronder dus Froome, maar ook mannen als Kennaugh en Damiano Cunego.”

Strade Bianche

Komende tijd staan er (eindelijk) wat wedstrijden dichter bij huis op het programma. Te beginnen in Italië waar hij mag deelnemen aan misschien wel de meest heroïsche wedstrijd uit het voorjaar: Strade Bianche. “Dat wordt wederom een heel bijzondere ervaring. Ik heb geen idee waarom het team ervoor heeft gekozen om mij daar op te stellen, misschien omdat die wedstrijd het dichtst bij het veldlopen staat”, zegt Kamstra met een knipoog. De selectie voor de Italiaanse voorjaarskoers denkt Kamstra verdient te hebben tijdens de Cadel Evans Oceans Race, maar zeker weten doet hij dat niet. “Ik hou mij niet bezig met de selectiecriteria van het team. Ik vertrouw daarbij volledig op de ploegleiding en staf. Die weten precies waar ze mee bezig zijn en ik zal in elke wedstrijd waarin ze mij opstellen tot het uiterste gaan om een goed resultaat te behalen voor het team.” Er is echter één uitzondering op deze nobele houding richting het Amerikaanse team: “Ik heb aangegeven dat ik dolgraag de Ronde van Drenthe wil rijden. Dat was mijn enige wens. Gelukkig hebben ze die thuiswedstrijd ook opgenomen in mijn raceplan.” 

De Ronde van Drenthe maakt voor Kamstra de cirkel van afgelopen jaar rond. Wat begon met een aantal gesprekken en trainingsritjes met ‘buurman’ Martijn Verschoor ontaardt een jaar later in het koersen door zijn eigen provincie: “Ik kijk heel erg uit naar die wedstrijd. Het wordt bovendien de eerste keer dat mijn ouders mij zien fietsen. Sinds ik begonnen ben aan dit avontuur reed ik alleen nog maar in Amerika, Australië en Azië. Het is niet direct een wedstrijd die mij ligt, vanwege de vlakke wegen en de wind, maar het feit dat mijn familie er is maakt het wel een heel speciale wedstrijd. Bovendien word ik van zulke wedstrijden alleen maar sterker.”

Nederlandse kern

Tijdens de Energiewacht Ronde van Drenthe rijden de vier Nederlanders in dienst van Novo Nordisk ook voor het eerst samen in wedstrijdverband: “We kunnen erg goed met elkaar opschieten en zijn een hecht groepje. Onze nep-Nederlander Kevin de Mesmaecker (een Belg in dienst van de Amerikaanse ploeg, red.) betrekken hoort ook bij ons groepje, maar je moet wel oppassen dat je niet een Nederlandse, een Franse en een Italiaanse tafel krijgt. We proberen wel zoveel mogelijk te mixen en met de hele ploeg gezamenlijk op te trekken.” Uiteraard zoeken de Nederlanders elkaar wel regelmatig op: “Gerd de Keijzer is vaak mijn kamergenoot. Ruud Cremers en Martijn Verschoor zijn trainingsmaatjes. We kunnen gewoon heel goed met elkaar opschieten. Martijn is wel duidelijk de meest ervaren van het viertal. Dat merk je tijdens en rondom de wedstrijden. Hij is natuurlijk ook vaak het aanspreekpunt namens het team. Mensen vergelijken mij weleens met Martijn, omdat we zo dichtbij elkaar wonen. Maar we zijn totaal andere renners: hij een sprinter, ik een klimmer.”

“Insuline is de sleutel om het slot te openen”

Zoals bij de meeste wielervolgers wel bekend is, bestaat Novo Nordisk uit alleen maar renners met diabetes. Kamstra heeft daibetes – type 1, de zwaarste vorm die er is: “Mijn alvleesklier maakt geen insuline aan. De functie van dit orgaan is om je voeding om te zetten in glucose. Dit gebeurt mij dus niet meer. Ik heb daarom een insulinepomp nodig of een injectie om dit proces alsnog te laten plaatsvinden en de voedingstoffen uit mijn voeding op te nemen in mijn lichaam. Ik zeg weleens: insuline is de sleutel om het slot te openen.”

Een zware vorm van diabetes en topsport. Het lijkt een haast onmogelijke combinatie. Toch heeft Kamstra tijdens het koersen relatief weinig last van zijn diabetes: “Ik heb mijn medicatie en in het peloton wordt nauwelijks nog opgekeken als iemand uit ons team zich injecteert met een naald. Wij hebben allemaal een attest om dit te mogen doen, dus dit is geen overtreding van het no-needle policy dat de UCI hanteert.” Desondanks moeten de renners van Nordisk nog regelmatig uitleggen hoe het allemaal in elkaar steekt: “Vanmorgen kreeg ik nog bezoek van het WADA. De dopingcontroleurs kwamen overigens buiten het tijdslot om, waardoor ik mijn training moest afbreken. Twee dopingcontroleurs, een man en een vrouw, stonden mij thuis op te wachten. De man was nieuw bij het WADA en dus vertelde die vrouw hem het hele verhaal over onze medicaties, injectienaalden en attesten. Dat is dan wel even vervelend, maar ach dat hoort erbij.”

“Ik wil minimaal één overwinning behalen”

Het korte profbestaan van Kamstra staat nu al bol van de hoogtepunten en bijzondere ervaring. Het opmerkelijke verhaal is echter pas begonnen: “Mijn wielercarrière is pas echt geslaagd als ik een overwinning kan behalen. Er zijn ontzettend veel wielerprofs met een blanco erelijst. Ik wil absoluut minimaal één keer met mijn armen in de lucht over de meet rijden.”

Zaterdag 5 december 2015

Leuk filmpje op RTV Drenthe over Brian.



Woensdag 16 november 2015

Artikel in het Gezinsblad.

Brian Kamstra Foto Maurice Vos

 

Brian Kamstra: ‘Ik twijfelde aan alles’

 

Diverse hardloopmedailles sleepte Brian Kamstra in de wacht tot bij hem diabetes werd geconstateerd, toch tekende hij onlangs een profcontract: bij een wielerploeg.

ASSEN – Hij is net een paar dagen thuis na een trip naar China. De volgende dag vliegt hij alweer naar Amerika om zich weer aan te sluiten bij zijn ploeg. Op de eettafel staat een deel van zijn handbagage: een laptop met achterop een sticker van Novo Nordisk, insulineleverancier en teamsponsor. Daarnaast ligt een boek over Tour de France-winnaar Chris Froome. Held? ,,Ik ben lang geleden opgehouden met helden”, zegt Brian Kamstra. Wel zijn er renners die een voorbeeld voor hem zijn. Philippe Gilbert, Greg van Avermaet: ,,Zo’n type renner wil ik wel zijn.”

Het verhaal van topsporter Brian Kamstra begint bij atletiekvereniging AAC’61. ,,Na een sportdag van school ben ik gevraagd. Ik zat in groep zes en liep jongens uit groep acht eruit.” Hij bleek talent te hebben en specialiseerde zich in hardlopen. Als junior stond Kamstra elk NK op het podium. Tweemaal werd hij Nederlands Kampioen veldlopen en deed mee met het Europees Kampioenschap.

Maar op een gegeven moment bleven de prestaties achter. ,,Ik trainde hard en dacht een klapper te maken, maar dat liep op niks uit. Ik begon aan alles te twijfelen. Misschien heb ik ijzer tekort of de ziekte van Pfeiffer.” Hij liet zich onderzoeken maar daar kwam niets uit. ,,Ik ging maar weer verder, maar begon meer te twijfelen aan mijzelf, maar ook aan de trainingsgroep en aan andere dingen.”

,,Ik heb toen de rigoureuze beslissing genomen om te verhuizen naar Apeldoorn om mij daar aan te sluiten bij een andere trainingsgroep. Maar het ging slechter en slechter. Ik heb toen nog een keer een bloedonderzoek laten doen en toen vonden ze wel wat. Op 23 augustus 2013 werd ik gediagnosticeerd met diabetes type 1.”

,,Ik weet het nog precies. Mijn moeder nam de telefoon aan en riep: Het is de dokter. Die vertelde dat ik diabetes heb.” Toen viel voor Kamstra veel op zijn plaats: ,,Bij mijn eerste NK senioren liep ik de 1500 meter, maar na 500 meter stond ik al geparkeerd. Dat is te wijten aan een laag suikergehalte, dan blokkeert je lichaam.”

Vervlogen droom
Kamstra dacht niet meteen aan zijn sportcarrière, maar op een gegeven moment drong het wel door. Zijn droom om nog een keer een EK- of een WK-atletiek te halen vervloog. ,,Ik genoot nog wel van het lopen, maar lopers die ik er vroeger uitliep, liepen nu harder. Ik liep niet meer die tijden die ik als junior wel liep. Ik heb altijd gestreefd om de top te halen en als dat niet lukt, tja, wie hou ik dan voor de gek?”

Toen kwam de Diabetes Classic, een sponsortoertocht. Kamstra was net geblesseerd aan zijn enkel, maar hij kon wel fietsen. ,,Via de Diabetes Classic kwam ik in contact met profwielrenner Martijn Verschoor en hij heeft mij geïntroduceerd bij zijn ploeg, Novo Nordisk.” Kamstra ging mee op trainingskamp naar Alicante en deed een aantal tests. ,,De resultaten waren de beste van de opleidingsploeg. Dat werd nog eens versterkt toen we de bergen in gingen in Alicante. Ik ging als een van de beste omhoog.” Kamstra had toen nog maar drie maand getraind. ,,Ik heb zo’n klein boekje waarin ik alles opschrijf. Ik zag net dat mijn eerste training maandag precies één jaar geleden is.“

Zijn prestaties tijdens dat trainingskamp leverde een contract op bij team Novo Nordisk. Kamstra besluit te stoppen met atletiek en zich te gaan richten op wielrennen. ,,Ik denk dat het mogelijk is om met de besten mee te doen. Dat is ook het doel van de ploeg. Ons hoofddoel is om in 2021, als Novo Nordisk 100 jaar bestaat, mee te doen met de Tour de France. Zelf zou ik graag de Amstel Gold Race willen rijden en volgend jaar de ronde van Drenthe.”

Als hardloper droomde Kamstra ervan om de wereld rond te reizen. Als wielrenner doet hij dat nu. ,,Het is een mooi leven. Dat had ik met lopen niet gehad.

Woensdag 28 oktober 2015

 


Woensdag 28 oktober 2015

Persbericht van Team Novo Nordisk. Brian is met ingang van 1 januari prof bij het Pro Team Novo Nordisk.

TEAM NOVO NORDISK ADDS TWO RIDERS TO PRO ROSTER FOR 2016

28 October 2015

Team Novo Nordisk, the world’s first all-diabetes professional cycling team, will race its fourth season with a roster of 18 athletes from 10 countries. The total number of French and Dutch riders on the pro squad increases to four each, as Mehdi Benhamouda (FRA) moves up from the development team and stagiaire, Brian Kamstra (NED), joins the pro ranks for the 2016 season.

“Team Novo Nordisk is ready to take on our fourth season. Our results this year showcase the strength and growth of our athletes and we’re all excited to see what the team can accomplish in 2016,” Team Novo Nordisk CEO and co-founder Phil Southerland said. “We’re looking forward to another year of racing while inspiring, educating and empowering everyone around the world affected by diabetes.”

In order to become a member of Team Novo Nordisk, all athletes must have diabetes. Since its launch in December 2012, the organization has focused heavily on identifying and developing endurance athletes from around the world with diabetes, building junior and development squads totaling 30 athletes.

“The promotion of Mehdi from the development team exemplifies the depth and potential of our development program, which begins with the talent identification camps we hold each summer for young athletes. Mehdi came to one of our first camps in 2013, worked tremendously hard for the last two years as part of the development team and now he is the first rider from our talent ID program to sign with the pro squad. He has a very bright future ahead of him and I am very excited to watch him grow and succeed,” added Southerland.

Born in Carcassonne, France, Benhamouda began racing bikes when he was eight-years-old. He was invited to attend one of Team Novo Nordisk’s talent ID camps in 2013 and subsequently signed with Team Novo Nordisk’s development team, where he has raced for the past two years. The 20-year-old sprinter has earned consistent results, including wins at the HHC Rumble @ Roebling and Georgia Cycling Gran Prix Criterium and third at the Tulsa Tough Criterium and Grant Park Criterium.

Stagiaire, Brian Kamstra, who was discovered by fellow Dutchman and Team Novo Nordisk veteran rider, Martijn Verschoor, began riding for the Team Novo Nordisk development team in January 2015 and is being promoted to the pro squad for the 2016 season.     Brian Kamstra (NED)

The 22-year-old was a four-time Dutch national cross country runner and won the European Cross Country Running Championship in 2011 before switching over to the bike earlier this year.

“In order for the team to achieve long-term success and sustainability, we need to nurture our development program. Year after year we are seeing the fruit of our labor and this year we’re thrilled to add two strong riders to our pro squad. We are all excited about their potential and will support them as best as possible in the pro ranks,” Team Novo Nordisk Senior Vice President of Athletics Vassili Davidenko said. “The 2015 season has been our most successful to date and we’re looking ahead to 2016 with even higher goals. We have a strong team, from the athletes to the staff and management, and as we grow we expect more results, more wins and more jerseys.”

This season, the Team Novo Nordisk men’s professional squad competed in its first World Tour race, Milan-San Remo. The Italian race saw Andrea Peron (ITA) feature in the day’s main breakaway and the first four riders with diabetes finish the historic race. Across 43 races in 26 countries, Team Novo Nordisk earned its first win when Scott Ambrose (NZL) sprinted to victory on Stage 2 of the Tour de Filipinas and its best result to date at a UCI 2.HC race when Javier Megias (ESP) took second on Stage 6 of the USA Pro Challenge. As of October 27, 2015 the team has amassed a total of 34 top-10 finishes this year. Bron: Team Novo Nordisk

26 Augustus 2015

Face to Face interview door Frankie Andreu met Brian tijdens de USA Pro Challenge 2015.

19 augustus 2015

Novo Nordisk trainee Kamstra gets USA Pro Challenge test after just a handful of races

Brian Kamstra (Novo Nordisk) (Tim de Waele/TDWSport.com)

To say Novo Nordisk stagiaire Brian Kamstra got thrown into the deep end this week at the USA Pro Challenge would be a massive understatement.

The 22-year-old Dutchman moved from the all-diabetic team’s development squad to the Pro Continental team with just a handful of bike races under his belt; he entered his first bike race with the development team in April at the 2.2 Joe Martin Stage Race in Arkansas.

Kamstra may be new to cycling, but he isn’t new to competition. He is a four-time Dutch national champion in cross country running and participated in the European Cross Country Running Championship in 2011.

But Kamstra knew something was wrong in 2013 when he trained harder, yet his performance decreased. After seeking medical attention, he was diagnosed with type 1 diabetes. The diagnosis actually came as a relief for Kamstra because it was a manageable condition that allowed him to continue competing. With the help of his health care team, Kamstra resumed running as soon as he could.

But a chance encounter with Novo Nordisk’s Martijn Verschoor at a diabetes charity ride in 2014 eventually led to Kamstra’s start this week in Colorado.

“He introduced me to the team, we sent an email and they invited me to their training camp in Spain,” he told Cyclingnews Wednesday in Aspen. “I did some physical tests there and they were amazed. They offered me a spot on the development team. So I joined the development team and now I’m here.”

Kamstra knew the team had him listed as a reserve for the race, but when Verschoor crashed hard in the Tour of Denmark and he got the call, he was still shocked.

“I was a little bit scared,” he said. “But I said, ‘OK, this is the start of my professional career, and we will see. We do it step by step and every day do a little bit more. I did two stages and almost three. It was hard.”

Kamstra finished the first two stages in Colorado in 97th and 109th, respectively, but he abandoned stage 3 after falling too far off the back. It was obviously a difficult entry into professional cycling for a rider with less than 10 race days in his legs, but it’s an effort that he’s nevertheless quite proud of.

“It’s hard to race in this kind of peloton, because there are so many world-class cyclists here,” he said. “For me, for a guy who started cycling so late, I need some time to get on this level. I think it’s possible to be there in one or two years and then compete with those guys. But for now I’m not that strong.”

Although it was a rough introduction, Kamstra already picked up some tricks of the trade, like using the race caravan to work his way back to the bunch after getting dropped.

“[During stage 2] I dropped three times and came back every time,” he said. “The first stage was a little it hard. Somebody crashed in front of me, the big crash, and I needed to chase there. I came back in the second group and finished in the second group. So that wasn’t bad, but I still need to learn a lot. But for now I’m happy to race with these guys, and it’s good for me.”

The biggest adjustment for Kamstra has just been learning his way around the bike and developing the leg strength specific to cycling, like using the biggers gears during certain points in the race.

“For me it’s pretty hard because my legs were not used to that,” he said. “But it’s getting better and better.

“Climbing is one of my stronger points, but in this field it’s also not really, really good. But I can hang on in the climbs, and hopefully next year when I come back I can compete in the front groups and do something cool for the team and for the people here.

“It’s cool to finish two stages with these guys, and hopefully I can compete over the next couple of races with them,” he said. “That’s the big goal.”

Bron: Pat Malach/Cyclingnews

3 augustus 2015

Persbericht van Team Novo Nordisk. Brian is met ingang van 1 augustus stagiair bij het profteam.

03 August 2015

Brian Kamstra (NED) | 2015 Team Novo Nordisk Stagiaire

The 22-year-old Dutchman just began racing earlier this year. Before switching over to the bike, Kamstra was a four-time Dutch national cross country runner and participated in the European Cross Country Running Championship in 2011. Kamstra was diagnosed with type 1 diabetes in 2013 and with the help of his healthcare team, he resumed running as quickly as possible.

Kamstra was first introduced to Team Novo Nordisk when he attended Martijn Verschoor’s (NED) Diabetes Classic in June 2014. Verschoor saw Kamstra as more than a fellow athlete with diabetes, he saw a potential new teammate and encouraged Kamstra to attend Team Novo Nordisk’s training camp in Alicante, Spain in January 2015. This was Kamstra’s first introduction to bike racing. Physiological tests and training rides showed he had the skills and abilities to be a strong bike racer and Kamstra left camp with an invitation to join Team Novo Nordisk’s development team. He competed in his first race this April.

“It’s a dream come true to be part of Team Novo Nordisk. I am so proud to be part of this team,” Kamstra said. “I have already learned so much from my fellow athletes and I feel incredibly supported, both physically and mentally.”   

“Brian has made the transition to the elite level of bike racing quite well and we have seen amazing improvements from him in the months we have been working together,” Davidenko explained. “We are confident in his ability as an athlete and we’re excited to see what he can do as part of our pro squad.”

While Davidenko hasn’t officially named Kamstra to any upcoming rosters, he is hoping to see the stagiaire racing soon.

“If all goes according to plan, Brian might be racing as early as the USA Pro Challenge in Colorado or at the Tour of China in early October,” Davidenko said.

As for Kamstra, he knows the next few months are all about gaining more experience at racing in the pro peloton.

“My goal is to learn as much as possible so hopefully I can earn a contract to race for the pro team next year,” Kamstra concluded. “Right now, I’m focused on properly managing my diabetes and racing as hard as I can.”

“It’s a dream come true to be part of Team Novo Nordisk. I am so proud to be part of this team,” Kamstra said. “I have already learned so much from my fellow athletes and I feel incredibly supported, both physically and mentally.”







Bron: Team Novo Nordisk