Ambassadeur Diabetes Type 1

Brian Kamstra is sinds 20 november 2013 ambassadeur bij de Basvandegoor foundation.

Hieronder kort zijn introductie interview met de foundation. Nieuwe ambassadeur Brian Kamstra (20-11-2013)

Hardlopen doet Brian Kamstra als de beste. Maar vorig jaar even niet, de prestaties vielen wat tegen. Totdat alles op zijn plek viel; Brian heeft diabetes type 1. Sinds de diagnose kan hij weer stukken beter trainen. Als nieuwe ambassadeur, hebben wij hem wat vragen gesteld.

 

Welkom Brian! Wat wil jij bereiken als ambassadeur?

Ik wil mensen laten zien dat met Diabetes uitstekend te sporten en te leven is. Verder wil ik mensen tekst en uitleg geven over hoe en wat van Diabetes en mijn ervaringen delen.

 

Je hebt nog maar kort diabetes. Waar had je voor de diagnose last van?

Erg vermoeid en dorst. Verder merkte ik het bij wedstrijden. Ik doe namelijk aan Atletiek en dan alleen de loopnummers. Ik verzuurde heel snel tijdens de wedstrijden en kon mijn niveau daardoor niet meer halen.

 

Voor de diagnose gingen je prestaties niet zo goed als daarvoor. Waar dacht je zelf dat het aan lag?

Ik begon aan mijzelf en aan de trainingen en trainers te twijfelen. Ik trainde, rustte en at heel goed. Ik wist dat er iets niet klopte en daar ben ik uiteindelijk zelf achter gekomen. Door veel en lang aandringen heb ik een tweede bloedonderzoek gekregen en daar kwam de diagnose uit.

 

Inmiddels ben je weer aan het trainen. Hoe was de eerste training na de diagnose?

Die ging eigenlijk boven verwachting goed. Ik had namelijk een trainingsachterstand maar kon prima meelopen met mijn team genoten.

 

Hoe regel jij je trainingen nu, zodat jij je bloedsuikers stabiel houdt?

Ik zorg dat mijn bloedwaarden rond de 8 mmol/l zit en niet lager. Verder meet ik 2/3x mijn bloed tijdens de trainingen en heb altijd dextrose en wat te eten bij mij.

Heb je hierin veel dingen zelf moeten doen, of werd  je geholpen door anderen?

Ik heb zelf ook veel dingen ontdekt en getest. Ik heb gelukkig veel hulp van mijn ouders en van de diabetesverpleegkundige gehad. Dit was erg fijn.

 

Hoe heeft je omgeving gereageerd op jouw diabetes?

Veel mensen schrokken er wel van. Zelf sta ik er wat nuchterder in en gebruik het als een stukje professionalisering in de sport. Beter met je voeding omgaan is nu gewoon heel belangerijk.

 

Zijn er nog dingen die je uit de weg gaat, nu je diabetes hebt?

Vooral de producten waar veel suikers inzitten en/of koolhydraten beperk ik of ga ik uit de weg. Ik zal nu ook niet zo snel meer op nuchtere maag gaan trainen.

 

Wat is de grootste verandering voor je?

Vooral de tijden dat ik moet eten en het vele meten van je waarden. Je moet alles nauwkeurig bijhouden anders betaal je daar de tol van. Dan draaien de trainingen niet meer.

 

Zijn er tips die je anderen wilt geven?

Ga ontdekken wat je wel en niet kan. Zo weet je wat je lichaam kan. Voor de rest zorg er voor dat je zo normaal mogelijk leeft en sport.

Dank je Brian!