Koken

Zelf brood bakken: zo doet u het, lekkerder dan van de bakker – Einde van de maand

Recepten voor thuis brood bakken waar zelfs beginners zich aan kunnen wagen. Nog goedkoper dan de supermarkt — en eens geproefd, wilt u niet anders meer.

Verspreid de liefde

Brood bakken hoeft geen stressvol project te zijn. Met een paar snelle, makkelijke recepten tovert u verrassend mooi brood op tafel — gewoon bij het ontbijt of de borrel. En het kost u echt maar een fractie van wat u in de winkel betaalt. naja, niet ieder brood vraagt om urenlange voorbereiding of ingewikkeld kneden: vaak kan het zomaar zonder rijzen. Eén ding weet ik zeker: niets geeft zo’n voldoening als uw eigen, warme brood uit de oven. In dit artikel deel ik varianten waarmee zelfs beginners meteen succes boeken. Hoe begint u eraan? Hier volgt mijn handleiding brood bakken voor starters.

Volgens het CBS kost een simpel witbrood van een kilo in 2025 in de supermarkt makkelijk €2,20. Alles wat wat luxer is — roggebrood, volkoren, spelt, extra smaak — tikt zo €2,50 tot €3 per kilo aan. Tegelijk koopt u een kilo tarwebloem al voor 85 cent bij Albert Heijn of Jumbo, speltmeel voor ruim een euro. Bakken we een half brood, dan ligt de prijs zelfs bij ‘luxe’ meelstukken nog steeds veel lager dan die van de bakker op de hoek.

Brood bakken voor beginners: verrassend makkelijk

Damper: Australisch kampeerbrood

Dit iconische Australische brood lukt altijd — ook als u geen bakervaring heeft. Traditioneel bakt men het boven een kampvuur tijdens het barbecueën (probeer eens bij een Hollandse strand-BBQ!), maar gewoon in de oven kan het net zo goed.

Ingrediënten:

  • 500 g bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 200 ml water of melk

Meng de droge ingrediënten in een grote kom, voeg water toe en kneed tot een soepel, vrij nat deeg — liever te zacht dan te droog, dus voeg extra water toe indien nodig. Geen rijstijd, geen gedoe: direct op een bakplaat en 30 minuten bakken op 200 graden. Klaar.

Tip: Meng er gerust een klontje (100 g) roomboter doorheen voor rijkere smaak.

Siciliaanse flatbread

Ook deze variant is snel klaar, al vraagt hij een korte rijstijd van een half uurtje.

Ingrediënten:

  • 250 g bloem
  • 200 ml bruisend mineraalwater of spa rood
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 25 g instant gist

Meng alles in een mengkom en kneed 15 minuten stevig door — met de hand of mixer. Dek af en laat het deeg 30 minuten op een warme plek rijzen. Kneed het daarna nog even kort door en verdeel in 8 porties. Draai ballen, druk plat en leg ze op de bakplaat. Smeer de bovenkant licht in met olie, strooi er eventueel kruiden naar smaak over. Bak 20 minuten op 200 graden — het brood mag in die 10 rustminuten op temperatuur komen voordat het de oven ingaat.

Tip: Versier eventueel met takjes verse rozemarijn van de markt.

Klassiek gistbrood

Dit recept doet het met gewone of volkoren bloem, of meng gerust 50/50 — krijg je een luchtigere, minder zware korst. Zelf vind ik een scheut Zaanse (lokale!) olijfolie stiekem heerlijk erbij.

  • 500 g bloem
  • 25 g verse gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 ml lauwwarm water

Los de gist op in het lauwwarme water. Meng ondertussen de overige ingrediënten in een kom en voeg dan het gistmengsel toe. Kneed tot het loslaat van je handen — soms lijkt het plakkerig, maar dat trekt bij het rijzen bij. Laat afgedekt 45 minuten rijzen. Daarna even opnieuw kneden en 15 minuten laten rusten. Vorm het brood naar wens, snijd de bovenkant in en bestrijk met water voor een lekker krokante korst. Bak 30 minuten op 180 graden — ruikt zalig, vooral met zaden of pitten erin.

Tip: Voeg zonnebloem- of lijnzaad toe, of ga voor olijven, zongedroogde tomaat of kruiden.

Desembrood

Voor wie het écht ambachtelijk wil: zuurdesem! Een beetje een project, maar wie het één keer onder de knie heeft bespaart zoveel (een standaard zuurdesembrood kost in Amsterdam zonder twijfel €4 per stuk!). U kunt ook kant-en-klare starter kopen bij de Ekoplaza of online — maar zelf maken is vooral leuk.

Begin in een schone pot met 50 g bloem en 50 g water. Dek af met een doek en laat 12 uur staan; roer dan weer 50 g bloem en water door een nieuwe pot, voeg 50 g oude starter toe, doek erop. Elke 12 uur herhalen, zo’n week lang, totdat hij vol bubbels zit en minstens verdubbeld is — dan bent u klaar. Bewaar in de koelkast, deze starter gaat generaties mee (echt waar, in Frankrijk zijn starters van soms 100 jaar oud).

Ingrediënten:

  • 150 g desemstarter
  • 500 g bloem
  • 10 g zout
  • 320 ml lauwwarm water

Meng voor het voordeeg 1 eetlepel starter, 75 g bloem en 75 ml water. Dek af en 12 uur laten staan. Meng daarna voor het hoofddeeg de resterende 500 g bloem en 320 ml water, 2 uur laten rusten. Voeg de desemstarter toe, kneed 4 minuten, daarna nog eens 2 minuten met het zout erbij. Laat 3 uur rijzen, vouw het om de 30 minuten even op. Vorm het brood naar wens, nog 1-2 uur rijzen en dan insnijden. Bak 25 minuten op 250 graden, daarna nog 20 minuten op 230 graden. Klinkt als gedoe — het resultaat is echt bijzonder.

Verspreid de liefde