Koken

Wat te doen met overgebleven paasham? 5 makkelijke en smaakvolle recepten – Einde van de maand special

De 5 meest verrassende manieren om paasham te gebruiken, met snelle recepten en een korte ingrediëntenlijst. Ideaal voor restjesliefhebbers in Nederland!

Verspreid de liefde

Ah, Pasen! Gezellige brunch met familie, bergen eten op tafel — en daarna die onvermijdelijke restjes paas­ham in de koelkast. Maar geen paniek: deze ham biedt juist een mooie kans om creatieve en vooral lekkere maaltijden te maken. Hieronder deel ik 5 van mijn favoriete recepten, perfect voor een snelle doordeweekse avond of een lunch to-go naar kantoor. En nog een bonus: je hebt voor elk gerecht maar een paar ingrediënten nodig.

Overgebleven paas­ham in de oven: bakken maar!

In de Hollandse keuken zijn ovengerechten altijd welkom, zeker als het snel en betaalbaar moet. Waarschijnlijk liggen de meeste ingrediënten al in je keukenkastje. Kijk zelf maar:

Belegde plaatbrood (Langalló op z’n Hongaars)

  • 500 g bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 ml lauwwarm water
  • 20 g verse gist
  • 1 theelepel zout
  • een snufje suiker
  • 300 g crème fraîche
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 g ham
  • ½ rode ui
  1. Los de gist op in het water met suiker en laat even staan tot het begint te schuimen. Meng dan met de bloem, zout en olijfolie tot een soepel deeg.
  2. Kneed het deeg goed door en laat het afgedekt op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is—een uurtje, meestal net genoeg voor het nieuws op NPO 1.
  3. Kneed nog even, laat het nogmaals rusten en rol uit tot een plak van circa 2 cm dikte.
  4. Leg op een bakplaat. Meng de crème fraîche met geperste knoflook, smeer uit over de bodem en verdeel er de fijngehakte ham overheen. Strooi er tot slot de in ringen gesneden rode ui over.
  5. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Ideaal voor bij een soepje of als snack tijdens voetbalwedstrijd Ajax-PSV.

Ovenschotel met bloemkool, ham en kaas

  • 1 kilo bloemkool
  • 150 g ham
  • 150 g kaas
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout, peper, nootmuskaat
  1. Verdeel de bloemkool in roosjes en kook deze in water met citroensap en kruiden zo’n 20 minuten tot ze beetgaar zijn.
  2. Laat uitlekken en doe in een ingevette ovenschaal.
  3. Snijd de ham in plakjes, bestrijk één kant met mosterd en leg op de bloemkool.
  4. Bedek met plakjes kaas en bak het geheel 20 minuten op 180 graden.

Rookhamgehaktbrood (“hamfrikandel”)

  • 250 g fijngemalen ham
  • 10 plakjes ontbijtspek
  • 250 g oud brood of een zachte pistolet
  • 100 ml melk
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  1. Week het brood in melk en meng met de ham, knoflook en kruiden tot een stevige massa.
  2. Bekleed een klein cakeblik met ontbijtspek, vul met het ham­mengsel en vouw het spek eroverheen.
  3. Bak op 150 graden in ca. 1 uur gaar. Lekker op een boterham met Zaanse mosterd, bijvoorbeeld.

Panrecepten: snel & zonder oven!

Heeft u geen zin in lange oventijden? Dan zijn deze recepten uit de koekenpan dé oplossing voor die paas­ham.

Roompasta met ham

  • 500 g pasta (penne of fusilli zijn ideaal)
  • 200 ml (slag)room
  • 200 g ham
  • zout, peper, verse peterselie
  1. Kook de pasta in ruim water met zout; 8-10 minuten afhankelijk van het soort.
  2. Verwarm in een ruime pan de room, ham (in kleine stukjes) en kruiden en meng dit door de uitgelekte pasta.
  3. Voeg naar smaak verse kruiden toe, of—als je restjes groente hebt zoals courgette—snijd die erbij. Eten klaar in een kwartier.

Quesadilla met kaas en ham

  • 4 tortilla’s
  • 100 ml tomatensaus
  • 100 g gekookte ham
  • 100 g geraspte kaas
  1. Bestrijk iedere tortilla met tomatensaus, leg hierop dunne plakjes ham en strooi er kaas over.
  2. Vouw dubbel en bak in een grillpan, koekenpan of tosti-ijzer tot de buitenkant goudbruin kleurt. niet vergeten om soms de vulling te proeven!
  3. Serveer met een frisse yoghurt-dip of een andere saus die je nog in de koelkast hebt.
Verspreid de liefde