Courgette hoef je niet te schillen, het is zo gaar en — laten we eerlijk zijn — je vindt ‘m nog steeds tussen de voordelige groenten. Je verbouwt courgette trouwens eenvoudig zelf, zelfs op je balkon in Rotterdam of Groningen. Krijg je regelmatig een overschot uit de tuin, of staat er spontaan een courgettepakket voor je deur, hier lees je precies wat je ermee kunt doen als je snel (en lekker) wilt koken.
Snelle tip: zo voorkom je een waterige hap
Niet iedereen is meteen fan van courgette. Op zichzelf is de smaak namelijk vrij neutraal en hij bevat veel vocht. Heb je ooit slappe, drijfnatte “kliekjes” gegeten — je snapt precies wat ik bedoel. Het is gelukkig simpel te voorkomen: maak de courgette een avond van tevoren schoon, verwijder de zaden, snijd in halve-centimeter plakjes en strooi er ruim zout overheen. Zo trekt het vocht eruit en krijg je straks een veel betere bite.
Wat kun je nou daadwerkelijk van courgette maken?
Mini courgettepizza’s
Voor 4 personen:
- 1 grote courgette (ca. 250 gram)
- 1 tube pizzasaus (Albert Heijn heeft fijne!)
- 100 g ham of chorizo
- 2 bosuitjes
- 1 grote tomaat
- 1 rode paprika
- 100 g geraspte kaas
Bereiding: Was de courgette en snijd ‘m in plakken van een dikke vinger. Leg bakpapier op een ovenschaal en bestrijk licht met olie. Leg de plakjes courgette naast elkaar. Smeer steeds een beetje pizzasaus op elk plakje, verdeel de ham of chorizo, bosui, blokjes tomaat, paprika en ten slotte royaal geraspte kaas erover. In een voorverwarmde oven op 175°C zijn ze in zo’n 20-25 minuten mooi gaar.
Pro-tip: Je kunt de toppings eindeloos variëren. Van geitenkaas tot olijven — leef je uit.
Courgettemuffins uit de oven
Voor 12 stuks:
- 2 courgettes
- 200 g ham
- 100 g rode paprika
- 4 eieren
- 200 g geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 180°C. Schaaf de courgette met een dunschiller in dunne repen en bekleed hiermee de muffinvormpjes (siliconen werkt hier ideaal voor). Klop de eieren los, breng op smaak met zout en peper en giet in de met courgette beklede vormpjes. Snijd ham en paprika klein, verdeel over de eieren en bestrooi met kaas. Bak in 15-20 minuten goudbruin.
Tip: Perfect als je onverwachts gasten te eten krijgt, maar ook voor die luie zaterdagochtend waarbij je wat extra’s wilt.
Courgetteomelet met feta
Voor 2 personen:
- 1 grote courgette
- 100 g tomaat
- 4 eieren
- 50 g feta
- 1 el olijfolie
Was de courgette en snijd in dikke plakjes. Snijd de tomaat in stukjes. Klop de eieren los, voeg zout en peper toe en rasp de feta erover — mag gerust grof, kleine stukjes smaken juist lekker.
Verhit olijfolie in een pan die ook in de oven mag. Bak de courgette kort aan alle kanten, giet het eier-feta-mengsel erover en voeg de tomaat toe. Bak 5 minuten op het fornuis en leg de pan daarna in een op 200°C voorverwarmde oven. Na zo’n 15 minuten is jouw lekkernij klaar.
Extra idee: Voeg verse kruiden toe, bijvoorbeeld basilicum of wat bieslook.
Tot slot: waarom courgette hier zo geliefd is
Courgette voelt een beetje als het Zwitserse zakmes onder de groenten: veelzijdig, betaalbaar — en, lekker lokaal, gewoon van Hollandse bodem. Van zomer tot herfst volop verkrijgbaar bij Lidl of de markt in je buurt. Dus: geef die courgette een hoofdrol. Je zult verbaasd zijn wat je ermee kunt.