Koken

Vullende, smakelijke en betaalbare vastengerechten voor Pasen

Welke gerechten kunt u maken tijdens de vasten voor Pasen? Ontdek betaalbare, voedzame en originele recepten zonder vlees, ideaal voor ieder budget en smaak.

Verspreid de liefde

Na het carnaval begint voor velen de 40-dagen vastenperiode. Dit jaar loopt die van 5 maart tot en met 19 april — oftewel, van Aswoensdag tot Pasen. In vroeger tijden hoorde daar een rigoureuze levensstijl bij: geen vlees, geen zuivel, zelfs geen eieren. Tegenwoordig zijn de regels vaak wat losser: de een stopt met vlees, de ander met snoepen of alcohol. Waarom zou u eigenlijk vasten, en welke gerechten passen écht in zo’n periode?

kijk eerst even wat u in huis hebt. Peulvruchten en seizoensgroenten blijven vaak een heel stuk goedkoper dan vlees — toch mooi meegenomen, zeker als u even op de centen let. Daarnaast heeft uw lichaam baat bij wat lichter eten na de zware winterkost: uw spijsvertering krijgt rust en wie weet raakt u die laatste winterkilo’s nog kwijt.

Bespaar slim en denk creatief na over wat u kookt. Probeer tijdens de vasten afwisseling te brengen in uw maaltijden — en let op de voedingsstoffen. Het lijkt misschien slim om veel eieren te eten voor extra eiwitten, maar variatie is ook dan gewoon gezonder. Gelukkig zijn er genoeg granen, groenten en verrassend lekkere recepten om zonder vlees tóch goed en lekker voor uzelf te zorgen.

Inspiratie voor vastengerechten rond Pasen

Spinazie met een spiegelei

  • 1,5 kg verse spinazie
  • zout, peper
  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 eetlepels olie
  • 2 lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 dl room
  • 6 eieren

Breng 4-5 liter water met wat zout aan de kook. Voeg de gewassen spinazie toe en kook deze 4-5 minuten. Laat uitlekken en spoel koud af. Knijp dan het vocht eruit en snijd de spinazie grof. Verhit in een pan de boter met de olie, fruit daarin de gesneden lente-ui en knoflook, voeg de spinazie toe. Schenk er 4 dl water bij, zet deksel op de pan en laat het 4-5 minuten zacht koken. Meng de room met 2 eidooiers, breng op smaak met zout en peper, doe wat kookvocht erbij voor het temperen. Voeg dan toe aan de pan en roer 1-2 minuten op laag vuur. Serveer met een spiegelei.

Bietenschnitzels

  • 300 g rauwe rode biet
  • 300 g aardappel
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei
  • snufje nootmuskaat
  • zout, peper
  • 1 eetlepel paneermeel
  • olie om te bakken

Rasp de rauwe rode biet en aardappels. Meng alles met de overige ingrediënten. Vorm met natte handen kleine balletjes, rol door paneermeel en bak ze goudbruin in olie. Lekker met aardappelpuree, rijst of gewokte groente.

Havermoutpannenkoeken (voor 2 personen)

  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 250 g havermeel
  • 360 ml melk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • olie om te bakken

Prak de bananen fijn en meng met de eieren. Doe de droge ingrediënten bij elkaar en meng voorzichtig door het natte mengsel. Bak kleine pannenkoekjes in olie. Serveer met honing, vers fruit of kaneelsuiker. Dit recept maakt altijd indruk: voedzaam en klaar in 20 minuten.

Spliterwtenpuree met gebakken ui

  • 500 g spliterwten
  • 2 middelgrote uien
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel bloem
  • zout, peper, paprikapoeder

Week de erwten de avond ervoor — dat scheelt flink in de kooktijd. Kook de volgende dag in ruim water met zout en peper. Snijd een ui in blokjes, bak in olie en maak met bloem een lichte roux. Roer paprikapoeder erdoor en voeg toe aan de erwten. De andere ui aanbraden tot goudbruin en bij het serveren over de puree strooien.

Chili sin carne

  • 1 middelgrote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel koriander
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel cacaopoeder (zonder suiker)
  • 1 rode paprika
  • 2 blikken kidneybonen
  • 150 g mais
  • 450 g tomatenblokjes (blik)
  • 1 chilipeper
  • zout, peper

Snipper de ui, knoflook en chilipeper. Fruit aan in olie, voeg de specerijen en cacao toe. Schenk de tomaten erbij en laat 10 minuten zacht pruttelen. Voeg dan paprika toe en, na 5 minuten, de bonen en mais. Lekker met wat vers brood — makkelijk en perfect na een dagje werken.

Doperwtenpuree

  • 500 g doperwten (vers of diepvries)
  • 3 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • zout
  • ½ eetlepel suiker
  • 1 bosje peterselie
  • 200 ml melk

Stoof de doperwten zachtjes in de boter, voeg zout en een beetje suiker toe. Peterselie en bloem erbij, daarna de melk. Roer tot een gladde puree en laat met deksel in 20 minuten gaar worden. Mooi vullend met een bietenschnitzel, havermoutbal of een gepocheerd ei.

Gebakken rijst

  • 300 g gekookte rijst (liefst al afgekoeld)
  • 1½ eetlepel boter
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 middelgrote wortel
  • 1 kleine ui
  • 50 g diepvriesdoperwten
  • 2,5 eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel sesamolie

Snijd knoflook, ui en wortel in kleine stukjes. Verwarm wat boter in een grote pan, roerbak het ei en haal uit de pan. Bak in de rest van de boter de groenten (de knoflook pas op het einde toevoegen). Voeg de rest van de rijst toe, bak kort op hoog vuur en meng het ei erdoor. Breng op smaak met sojasaus en een beetje sesamolie.

U kunt veel traditionele gerechten aanpassen door het vlees te vervangen. Maak bijvoorbeeld stamppot zonder rookworst, of koolschotel met gerookte tofu in plaats van gehakt. Sommige klassiekers — zoals een Hollandse champignonragout of pasta met maanzaad — zijn van zichzelf al vega. Voor het ontbijt is havermoutpap een aanrader. Ook simpele aardappel- of koolgerechten passen perfect bij de vasten in Nederland.

Verspreid de liefde