Toegegeven: tarhonya staat hier niet bepaald wekelijks op het menu. Toch is deze Hongaarse pastasoort zo veelzijdig en voordelig, dat het tijd wordt ‘m te omarmen — zeker nu in 2025 alles duurder lijkt te worden. In dit artikel laat ik u drie frisse, creatieve en vooral betaalbare manieren zien om tarhonya klaar te maken. Tipje van de sluier: het past bijna overal bij!
Vleesvrij comfortfood: tarhonya met rozijnen en uien
Met tarhonya kun je verrassend makkelijk een vullende, vegetarische maaltijd maken die iedereen aan tafel stil krijgt. Het geheim zit in de specerijen en wat je nog in de voorraadkast hebt liggen. bijvoorbeeld: restje rozijnen — check, ui en knoflook — altijd in huis.
Bak de tarhonya eerst even aan in olie voor die heerlijke notige smaak, kook ‘m vervolgens gaar en meng alles met zacht geroosterde uitjes, rozijnen en knoflook. Voor de kick maak ik een mix van garam masala: nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, zwarte peper, koriander- en kardemomzaad en komijn. Even roosteren in een droge pan, daarna vijzelen tot poeder — geur gegarandeerd tot in de gang.
- 1 deel nootmuskaat
- 1 deel kruidnagel
- 2 delen kaneel
- 3 delen zwarte peper, korianderzaad en kardemom
- 4 delen komijn
Alle ingrediënten vind je gewoon bij Albert Heijn of Ekoplaza. Een halve misgreep met de specerijen? Dat geeft niet — juist de imperfectie maakt zo’n schaaltje tarhonya onweerstaanbaar.
Koud als pastasalade: snel, fris & vullend
Tarhonya is ook ideaal als basis voor een lichte lunch of maaltijdsalade. Een beetje olie, koken zoals pasta, daarna afkoelen en losmaken met wat koudgeperste zonnebloemolie (probeer die van de Zaansche Molen maar eens). Voeg er seizoensgroenten aan toe – denk aan spinazie, radijs, bosui – en top het af met een stukje gerookte makreel of zalm van de markt.
Peperliefhebbers strooien er grove zwarte peper over, en een goede eetlepel mosterd maakt het helemaal af. Tip: geen fan van kant-en-klare mosterd? Meng ‘m zelf met een scheutje (alcoholvrij) bier voor de perfecte smeuïgheid. Het is nóg lekkerder dan het klinkt.
Ook lekker als toetje: zoete tarhonya met kwark en walnoot
Wist u dat tarhonya zich ook prima leent voor een nagerecht? Smelt wat suiker in een pan tot lichte karamel — begin met een klontje, anders wordt de boel bitter — en bak daarin de ongekookte tarhonya tot het mooi goudbruin kleurt. Daarna gewoon koken tot beetgaar. Serveer met frisse kwark (zeker weten: van Den Eelder of Campina), een flinke lepel zure room en handje gehakte walnoten. Zo simpel, zo lekker.
Tot slot: durf te experimenteren
Zo zie je maar, tarhonya kan jaar na jaar een fijne afwisseling zijn op het standaard repertoire — een beetje lef en een lege koelkast zijn voldoende. Probeer het zelf eens uit, juist als je verwacht dat je alleen nog pasta of rijst in huis hebt. Wie weet staat er straks een nieuw favoriet gerecht op tafel. Mocht je nog restjes groenten hebben, gooi ze gerust door de salade. Niemand die het merkt, iedereen blij.