Wanneer je aan de Indiase keuken denkt, poppen ‘butter chicken’ en ‘chicken tikka masala’ vrijwel meteen in je hoofd op. Beide zijn iconische gerechten – zo herkenbaar voor wie ooit een Indiaas restaurant in Den Haag of Amsterdam binnenstapte. Alleen, veel mensen weten niet eens direct het verschil!
Laten we dat kort uitleggen: tikka masala is doorgaans feller en kruidiger, pittiger van smaak en kleur door krachtige specerijen. Butter chicken daarentegen – oftewel murgh makhani – is romiger en zoeter, met een zijdezachte tomaten-botersaus.
Het is best grappig dat tikka masala in Groot-Brittannië werd ‘uitgevonden’ door Zuid-Aziatische chefs, terwijl butter chicken écht z’n roots in India heeft, ergens uit de jaren vijftig. Toch vinden wij deze klassiekers inmiddels volop terug bij rijzende food hotspots als CurryUp! of Thali Express — zelfs gewoon in Utrecht Overvecht.
Vraagt u zich af hoe u zelf zoiets maakt? Onze redactie beantwoordt dagelijks lezersvragen – drop gerust een mailtje als u vastloopt met een recept!
Oorspronkelijk maak je butter chicken met kip, die gemarineerd wordt in yoghurt en specerijen en daarna gegrild – traditioneel in een tandoor. Vervolgens komt het vlees in die rijke boter-tomatensaus. Maar goed nieuws: de satésaus werkt ook perfect met groenten, vleesvervangers zoals tofu of zelfs seitan — alles wat marineren en roosteren aankan. Zo ontstond bij ons thuis de ‘Indiase boterbloemkool’.
Bloemkool of broccoli werkt prima als basis, vooral nu het Hollandse voorjaar wat op zich laat wachten en verse groenten schrikbarend duur zijn op de Albert Cuyp-markt. Meestal is bloemkool nog net wat vriendelijker geprijsd. dus, wij gaan vandaag voor die: butter cauliflower op z’n Indiaas.
En eerlijk is eerlijk: bloemkool wordt bij ons vaak alleen gefrituurd of in soep geserveerd. Maar wie ooit bloemkool direct met een dun laagje olie in de oven schoof – in plaats van te koken – weet hoe intens de smaak kan worden. stomen? Eigenlijk het slechtste wat je die witte roosjes aan kan doen. Geroosterd in de oven proef je pas écht hoe lekker dit eenvoudige ingrediënt is.