Koken

Krachtige recepten voor een restje droge ham – Eind van de maand

Overgebleven ham? Gooi het niet op brood. Met restjes gerookte of gekookte ham maakt u in 2025 verrassend lekkere en simpele gerechten.

Verspreid de liefde

Ooit overgehouden ham over na een borrel of feest? Gooi dat laatste stuk beslist niet op een standaard boterham — er zijn verrassend smaakvolle recepten te maken van de restjes gerookte of gekookte ham. Hieronder vindt u de grootste favorieten van Nederlandse keukens in 2025.

blijft vooral het vette stuk over? In plaats van spek kun je het prima verwerken in een ambachtelijke paté – even googlen naar “paté met ham” levert direct inspiratie op.

Favoriet van velen: hartige taart

Met een simpele basis maak je een heerlijke quiche of plaattaart. Deze hoeveelheden zijn geschikt voor een vorm van 26-28 cm:

  • 250 g bloem (glutenvrij werkt ook prima)
  • 150 g vet (denk aan boter, margarine of traditioneel reuzel)
  • ca. 100 ml water
  • 1 theelepel zout

Kneed hier een soepel deeg van, laat het een uur koelen in de koelkast. Rol uit en bekleed er een taartvorm mee. Bak 5 min. in een voorverwarmde oven op 200°C, prik direct gaatjes met een vork en bak nog eens 5 minuten.

Nu kan het vullen beginnen. Gebruik de overgebleven ham: uit elkaar getrokken of in stukjes, samen met kort geblancheerde brandnetel en daslook (probeer eens!), alles overgoten met een mengsel van losgeklopte eieren en room. Bak de taart daarna nog 30 min. op 180°C.

Op

ziet u: stukjes ham, daslook en geschaafde restjes kaas. Even laten rusten na het bakken — dan snijdt de taart makkelijker en blijft hij mooier.

Runner-up: pasta met hamrestjes

Eigenlijk is die combinatie bijna te simpel. Kies voor een volle eierpasta (tagliatelle, lintpasta of zelfs grote vlokken). Meng de in blokjes gesneden ham door de gekookte pasta, voeg een scheutje room en veel zwarte peper toe — en klaar. Ultiem comfortfood uit de Hollandse keuken.

Ook erg goed: gehaktbrood van ham

Waarom niet? Met ham maak je in 2025 een verrassend lekkere variant — perfect als avondmaaltijd of snack.

  • 250 g fijngemalen hamrestjes
  • 50 g gerookt spek in blokjes
  • 250 g zacht witbrood
  • 100 ml melk
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • zout naar smaak
  • 10 plakken bacon

Week het brood in de melk tot het zacht is. Meng alles (behalve de bacon) door elkaar. Bekleed vervolgens een bakvorm met de bacon, zó dat u straks het gehele brood ermee kunt ‘inpakken’.

Druk het gehaktmengsel stevig in de vorm, vouw de bacon eroverheen en bak één uur op 150°C. Na afkoelen snijdt u mooie plakken — een heerlijke lunch of borrelhap. Warm kan uiteraard ook: even kort aanbakken voor een krokant randje.

Kleine extra’s uit Hollandse keuken

  • Restjes (droge) ham zijn perfect in een boerenomelet
  • Snij in blokjes voor in stamppot met andijvie of prei
  • Ook lekker in een pan soep — proef eens met erwtensoep als smaakmaker

Kortom, die laatste plak ham verdient echt een tweede leven. In de supermarkt of bij je lokale kaasboer in Amsterdam of Utrecht ontvang je trouwens vaak nog lokale tips bij de balie — altijd de moeite waard om even door te vragen.

Verspreid de liefde