Koken

Het authentieke retro koekjessalami recept: zo wordt hij altijd perfect

Het koekjessalami recept is al ruim 50 jaar oud, maar zijn populariteit blijft ongekend. Met deze tips lukt hij gegarandeerd, en geef je er eenvoudig een Hollandse draai aan.

Verspreid de liefde

De koekjessalami is nét zo’n publiekslieveling als vroeger – bij ieder feestje verdwijnt-ie als sneeuw voor de zon.

Zelfs nu, anno 2025, is de koekjessalami niet weg te denken uit de Nederlandse keukens. Het oorspronkelijke recept stamt al uit de jaren 70, maar deze klassieker weet echt iedereen nog steeds te bekoren. Makkelijk te maken, betaalbaar – én, als je de basisregels volgt, mislukt hij eigenlijk nooit.

Koekjessalami: eenvoud met een vleugje jeugdsentiment

Keuken: Nederlands
Trefwoorden: makkelijk, koekjessalami, budget, zonder oven

Wat heb je nodig?

  • 300 gram gemalen Maria-biscuitjes (ook van Verkade of AH huismerk prima)
  • 80 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels ongezoet cacaopoeder
  • 5 eetlepels sterke koffie
  • 150 ml melk (iets meer of minder, afhankelijk van de structuur)
  • 100 gram geraspte kokos
  • 100 gram zachte boter
  • 120 gram poedersuiker

Voor de afwerking:

  • Een handjevol geraspte kokos

Stappenplan

Meng de fijngehakte koekjes met de poedersuiker en cacao. Voeg vervolgens lauwe melk en koffie toe en kneed alles stevig. het mag iets plakken, maar niet te nat zijn: anders gewoon nog een beetje koekjes erbij.

Strooi wat geraspte kokos uit over een snijplank. Vorm van het koekjesmengsel een rechthoek, leg op de kokosplank en rol uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik.

Is het deeg wat plakkerig? Geef jezelf wat extra kokos op je aanrecht—werkt écht.

Meng nu de zachte boter met poedersuiker en kokosrasp tot een gladde crème. Verdeel de vulling lepelsgewijs over het koekjesdeeg en strijk mooi uit.

Rol het geheel nu voorzichtig op. Mocht de plak een beetje breken, duw dan met warme handen alles netjes bij elkaar. Zet de rol minimaal een paar uur koud – in de koelkast – zodat alles kan opstijven.

Tips voor het perfecte resultaat

  • Bodem te plakkerig? Gewoon wat extra fijngemaakte koekjes toevoegen.
  • Vulling te stevig? Zorg dat de boter zacht genoeg is. Koel de rol niet té lang voor het snijden, dan gaat-ie niet brokkelen.
  • Regionale twist: Probeer eens Bastognekoekjes of stroopwafelstukjes door het deeg voor een Hollandse touch.
  • Op zijn best? Een nachtje koelkast geeft het mooiste, stevigste resultaat. Toch haast? 2-3 uur is vaak al voldoende.

En wist u trouwens dat koekjessalami het ideale project is met kinderen? Geen oven, weinig knoeien en gegarandeerd gezelligheid aan tafel! Zo’n klassieker verveelt nooit, zelfs niet als er per ongeluk wat kruimels op de vloer belanden.

Verspreid de liefde