Koken

Goedkoop en seizoensgebonden: zo heeft u nog nooit aan bosui gedacht – Eind van de maand tips

Het bosuiseizoen is op z’n piek—nu zijn ze het goedkoopst! Ontdek hoe bosui méér is dan enkel voor door de salade: verrassende recepten, lokale tips en toepassingen waarmee u écht profiteert van deze seizoensgroente.

Verspreid de liefde

Het is weer zover: hét bosuisizoen is hier. U merkt het direct aan de prijzen, want nergens zijn bosuien zo betaalbaar als nu. Maar wist u dat dit veelzijdige ingrediënt veel meer kan dan uw groene salade opfleuren? Tijd om samen te ontdekken wat u écht met bosui kunt doen.

Gemarineerde bosui: fris bijgerecht met pit

  • 10 bosuitjes, in fijne reepjes
  • 2 eetlepels vers geraspte gember (sap)
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • 1 eetlepel suiker
  • Zout naar smaak

Bestrooi de bosui met zout, meng met de andere ingrediënten en laat het mengsel een nachtje in de koelkast rusten. ’t Is haast geen werk en de volgende dag heeft u een perfecte topping voor bijvoorbeeld ramen of toast met Heks’nkaas.

Karameliseren met paneermeel: verrassend knapperig

  • 4 bossen bosui
  • 200 g paneermeel
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels echte roomboter
  • 400 ml zure room
  • Zout naar smaak

Snijd de bosui in de lengte doormidden, bak op middelhoog vuur met boter tot ze beginnen te kleuren. Strooi de suiker en het paneermeel erover, blijf goed husselen tot het paneermeel mooi goudbruin is — niet weglopen, want het verbrandt zó.

Serveer met een flinke lepel zure room. lekker op een geroosterde boterham of zelfs bij een stamppot.

Echte lentestoof: mei op uw bord

  • 4 bossen bosui, grof gehakt
  • 4 handen verse spinazie, gescheurd
  • 4 handen dille, fijngehakt
  • Versgemalen nootmuskaat
  • 1 liter melk
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter
  • Zout naar smaak

Bak de bloem goudbruin in boter en voeg beetje bij beetje koude melk toe. Blijf roeren tot het glad is. Voeg de bosui toe en laat 5 minuten zachtjes stoven onder deksel.

Voeg nu spinazie, dille en een beetje nootmuskaat toe. Nog een paar minuten laten pruttelen — de spinazie moet nét slinken, meer niet.

Korte tip uit eigen ervaring

Waag eens een experimentje: rooster de dikkere uiteindes van de bosui op de barbecue, overgiet met wat olijfolie en grof zout. In Amsterdam krijg je zoiets in eetcafé Spaghetteria — blijkt compleet andere smaak!

Waarom nú de moeite nemen?

Bosuien zitten bomvol vitamine C en vezels, én u bespaart wat op uw boodschappenrekening. Vooral nu ze lokaal bij de Albert Heijn of op de markt liggen voor een habbekrats.

Tot slot

Denk bij bosui niet alleen aan garnituur. Gemarineerd, gekaramelliseerd of in een romig stoofje — wie had gedacht dat zoiets gewoons zo veelzijdig is? Sla in nu ze spotgoedkoop zijn, verras uzelf (en anderen) aan tafel. Handig om even op te slaan voor de komende weken: inspiratie ligt namelijk gewoon om de hoek.

Verspreid de liefde