Koken

Gezonde en betaalbare snacks voor school en werk – Einde van de maand specials

Eenvoudig te maken, makkelijk mee te nemen én voedzaam: deze goedkope snacks brengen variatie in uw tussendoortje. Met lokale tips, recepten en verrassende vullingen.

Verspreid de liefde

Of u nu op kantoor zit, onderweg bent naar de sportschool of voor de klas staat — een voedzame snack is altijd welkom. Hieronder vindt u vijf verrassend simpele en originele tussendoortjes, die u makkelijk meeneemt en die volgens mij zelfs de lastigste eters aanspreken. Nieuwsgierig? Hier komen ze.

Empanada’s: klein, gevuld & handig

  • 500 g tarwebloem
  • 100 g reuzel of boter
  • 1 eetlepel water (bij een droge deeg)
  • 10 g zout
  • 1 losgeklopt ei om te bestrijken (mag ook zonder, maar wordt mooier)

Kneed alle ingrediënten tot een stevig, samenhangend deeg. Rol het uit tot 2 mm dik, steek er met een groot glas cirkels uit. Schep in het midden een lepel vulling, vouw dubbel en druk de randen goed dicht. Eventueel nog even oprollen aan de rand — daar worden ze vaak net wat knapperiger van. Bak 30 minuten op 150°C. Tip: bewaar luchtdicht, anders worden ze snel droog!

Op de foto heb ik ze gevuld met ontdooide spinazie, hüttenkäse en roomkaas. Maar ook gebakken gehakt met ui, gerookte makreel of alleen kaas kunnen — houd de vulling lekker smeuïg.

Groente-tortilla, altijd goed

  • 8 eieren
  • 500 g bladgroenten (ik gebruikte boerenkool, maar spinazie werkt ook top)
  • versgemalen zwarte peper
  • nootmuskaat
  • zout
  • 1 eetlepel olie of boter

Klop de eieren luchtig en breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat. Snijd de groenten fijn. Verhit olie in een koekenpan, giet de helft van het ei erin, verspreid de groente erover en giet de rest eroverheen. Laat onder deksel op laag vuur stevig worden. Gebruik dan een bord om te keren en bak de andere kant ook gaar. Lekker zowel warm als koud — ideaal voor onderweg.

Kaas-soufflé: zacht, luchtig, Hollands (en véél lekkerder dan uit de snackbar)

Versgebakken op z’n best, maar ook goed te vervoeren in een lunchbox.

  • 4 eieren
  • 100 g kaas (blauwe kaas, provolone piccante, Parmezaan zijn favoriet, maar oude Hollandse kaas kan ook)
  • 40 g boter + 1 eetlepel extra
  • 40 g bloem
  • 3 dl melk
  • paneermeel
  • zout
  • optioneel: 4 eetlepels fijngesneden spinazie, peterselie, salie of basilicum

Roer bloem glad met een beetje melk, voeg de rest al roerend toe en verwarm zachtjes — meng er de boter en geraspte kaas door. Laat afkoelen. Splits de eieren en roer de dooiers door de massa. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het beslag. Vet kleine ovenschaaltjes in en strooi er paneermeel in, giet tot driekwart vol. Bak 15 minuten op 200°C. Direct serveren.

Rijstcake met kwark: makkelijk en vullend

  • 400 g gekookte, afgekoelde rijst (ongeveer 150 g ongekookt)
  • 200 g kwark
  • 1 eetlepel suiker
  • geraspte schil van 1 citroen (optioneel)
  • 4 eieren
  • 50 g boter
  • snuf zout

Vet een bakvorm in, strooi paneermeel zodat bodem én randen bedekt zijn. Splits de eieren, klop de eiwitten stijf. Roer in een andere kom de dooiers, rijst, kwark, (gesmolten) boter, suiker en zout luchtig. Vouw als laatste het eiwit erdoor. Giet het mengsel in de vorm en bak in 30 minuten op 150°C gaar. Serveer eventueel met (lokale!) jam of vers fruit. Lekker voor bij de koffie of als stevig ontbijt.

Kaas-pannenkoeken: nooit saai

Bak de pannenkoek, strooi na het draaien direct kaas erover, laat kort met de deksel erop staan zodat de kaas mooi smelt. Serveer warm. U kunt ze vullen met groenten, Hollandse mais of restjes uit de koelkast — niemand die het merkt als de pannenkoek iets scheef rolt.

Mijn eigen favoriet? De groentetortilla — die neem ik gerust mee naar het Amstelpark of zelfs richting strand van Scheveningen. Welke snack u ook kiest: ze zijn stuk voor stuk voedzaam, makkelijk en vriendelijk voor de portemonnee. In 2025 verdient uw pauze tenslotte iets beters dan een kleffe boterham.

Verspreid de liefde