Kijken we in 2025 naar de prijzen én de ingrediëntenlijst van budget-ham in onze supermarkten — denk aan huismerken van Albert Heijn of Jumbo — dan wordt het voor velen snel duidelijk: het loont om zelf iets te maken. Een huisgemaakte pastei of simpele gehaktbrood (fasírt) is doorgaans gezonder, goedkoper en veel smaakvoller. Dat geldt zeker als er vrienden of familie langskomen. Geen zin in kunstmatige toevoegingen of twijfelachtige vleesgehalten? Kies dan deze alternatieven waar je trots op kunt zijn.
Ik deel hieronder twee favoriete recepten die altijd in de smaak vallen. Ze zijn niet alleen vriendelijk voor je portemonnee, maar geven ook dat ‘wow’-effect aan jouw eettafel.
Verfijnde leverpâté (Májpástétom)
- 500 g runder- of varkensgehakt
- 250 g kippenlever, in kleine stukjes
- 250 g gerookt spek, in blokjes
- 5 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel tijm
- zout naar smaak
- 10 plakjes bacon
Meng al deze ingrediënten (behalve de bacon) goed door elkaar. Bekleed een bakvorm die past bij de hoeveelheid massa volledig met bacon — ook de bovenkant moet straks bedekt kunnen worden.
Druk het vleesmengsel goed aan in de vorm, vouw de bacon eroverheen en bak een uur op 150 °C. Snijd de pâté koud in plakken — dan is hij het lekkerst. Liever warm? Bak de plakken dan in een koekenpan even krokant.
Supersimpele gehaktbrood (Fasírt)
- 500 g gehakt (bijvoorbeeld half-om-half)
- 250 g gerookt spek, in blokjes
- 250 g witbrood, in stukjes
- 1 dl melk
- 5 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 theelepel karwijzaad (meer mag altijd)
- 1 eetlepel paprika(poeder)
- 1 eetlepel tijm (vers of gedroogd)
- 1 theelepel rozemarijn (fijngehakt)
- zout naar smaak
- 10 plakjes bacon
Week het brood even in melk tot het zacht is, meng daarna alles — behalve de bacon — tot een samenhangend mengsel. Bekleed de bakvorm met bacon, zet het vleesmengsel erin en vouw af met de overige bacon. Bak ook dit gehaktbrood een uur op 150 °C. Koud gesneden blijft het stevig, maar als je er warme plakken van wilt, bak ze dan kort op in een Pan — beetje als leftover snack bij je lunch of op een bammetje.
Handig weetje: beide recepten kun je gerust een dag van tevoren maken; smaken trekken daardoor nog beter in. Zelf vind ik deze alternatieven veel leuker én gezelliger om te delen. O ja, en je mag gerust wat experimenteren met kruiden — zeker als je eens een twist van de Noord-Hollandse kaas of wat gerookte paprikapoeder wilt proberen.