Koken

Feestelijke taarten onder de €0,40 per punt – Eind-van-de-maand genieten

Originele en lekkere taarten voor minder dan €0,40 per stuk: vier feestelijke recepten, met slimme shoppingtips om ook in 2025 betaalbaar te genieten. Voor elk feestje in Nederland!

Verspreid de liefde

Het nagerecht is vaak het lastigste deel van iedere feestmaaltijd. In 2025 schrikken de prijzen van room, fruit en chocolade
soms zelfs ervaren thuiskoks af. Maar wie zegt dat een onvergetelijke taart per se duur moet zijn? ik deel hieronder vier heerlijke, verrassend betaalbare taarten — allemaal voor minder dan veertig cent per stuk! Ja, echt waar. Perfect als u deze maand graag binnen budget blijft zonder smaak of gezelligheid in te leveren.

Verrassende rijsttaart met citroencrème

  • 400 g gekookte rijst (ca. 150 g droog): €0,52
  • 4 eieren: €1,02
  • 50 g suiker: €0,09
  • 50 g boter: €0,60
  • snufje zout

Vet een springvorm in en strooi er paneermeel in zodat de bodem én zijkanten bedekt zijn. Scheid de eieren,
klop de eiwitten stijf. Meng daar voorzichtig de eidooiers, rijst, gesmolten boter, suiker en zout door. Giet in de vorm,
strijk glad en bak 30 minuten op 150°C.

  • 75 g suiker: €0,16
  • 2 citroenen (rasp & sap): €0,80
  • 200 g mascarpone: €1,58

Roer suiker, citroensap en mascarpone tot een romig mengsel, spatel de geraspte citroenschil erdoor. Laat de taart afkoelen,
snijd horizontaal doormidden en vul met citroencrème. Bestrijk ook de bovenkant voor dat frisse, frisse effect.

Chocolade-kwarktaart die altijd lukt

Voor 19 punten, 24 cm springvorm.
Totaal: €7,90 — minder dan €0,40 per puntje

  • 6 grote eieren: €1,35
  • 180 g bloem: €0,13
  • 150 g suiker: €0,13
  • 30 g cacaopoeder (of extra bloem): €0,38
  • snufje zout
  • ca. 20 g boter & bloem voor de vorm: €0,16

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in, bestuif met bloem. Klop eidooiers en suiker lichtgeel. Klop eiwitten stijf,
voeg een lepel suiker toe en klop tot pieken. Spatel bloem en cacao door het eigeel, niet te fanatiek mengen — luchtigheid ftw.
Meng het eiwitluchtig erdoor, giet direct in de vorm en bak 50 minuten. Zet de oven uit, laat 15 minuten afkoelen met de deur open.
Haal de ring en bodem eraf, laat helemaal afkoelen.

Tip: na 2 uur is de taart prima te vullen en te snijden!

Koffie-karamel-taart met gedroogde pruimen

Voor 19 punten, 24 cm springvorm.
Totaal: €6,90 — slechts €0,36 per puntje

  • 200 g suiker: €0,35
  • 1 dl melk: €0,11
  • 500 g mascarpone: €3,95
  • 2 kopjes espresso: €0,62
  • 100 g gedroogde pruimen (gehakt): €0,79

Karamelliseer de suiker. Blus af met melk — even roeren, tot het plakkerig wordt. Laat iets afkoelen, meng dan de koffie en mascarpone erdoor voor een intense, smeuïge crème.

Snijd de cake in 3 lagen. Verdeel de gehakte pruimen over de onderste, bestrijk telkens met de koffiekaramelcrème. Bestrijk ook de zijkant en bovenkant. Even koelen voor ultieme smaak.

Banencrème-taart zonder gedoe

Voor 19 punten, 24 cm springvorm.
Totaal: €5,70 — ongeveer €0,30 per puntje

  • 700 g zeer rijpe bananen: €0,95
  • 100 g cacaopoeder: €1,13
  • 200 g grofgehakte chocolade: €1,70

Prak de bananen met cacao en chocolade voor een stevige, pure bananencrème. Snijd de biscuit in drie, vul met crème, bestrijk de taart rondom en bestrooi royaal met extra chocolade.

Perfecte taarten hoeven niet strak of duur te zijn — bij topzaken in Amsterdam en Rotterdam zie je juist stoere, licht rommelige taarten op de toonbank. Ongedwongen en oergezellig — juist het ruige randje maakt het af.

Budgetproof tips voor taartliefhebbers

  • Koop ingrediënten vers op de markt: bananen en citroenen zijn vaak spotgoedkoop op zaterdag in Utrecht of Den Haag.
  • Gebruik mascarpone van Albert Heijn-huismerk voor fijne romigheid zonder hoge prijs.
  • Laat taarten altijd helemaal afkoelen voor perfect snijden — scheelt frustratie!
  • Kijk eens in je voorraadkast: met paneermeel, oud brood of restjes rijst maak je verrassend mooie taarten.

U ziet: een feestelijke taart hoeft anno 2025 helemaal niet duur te zijn. En het mooie? U hoeft geen chef te zijn — wie een oven en een beetje lef heeft, scoort punten bij elke verjaardagsvisite of buurtborrel. Als ik u was, zou ik meteen een stukje rijsttaart bewaren voor later.

Verspreid de liefde