De galette is een Franse klassieker – je vindt ze zowel hartig als zoet, eindeloos veel variaties. De basis is een simpele, brosse deegbodem met roomboter. En de vulling? Simpelweg wat het seizoen biedt – en in de herfst is dat pruim! Hier in Nederland is pruim een van de voordeligste fruitsoorten van het moment. Heerlijk voor een snelle taart, maar ook ideaal voor compote, sap of jam – handig voor je wintervoorraad. Eerst even een onweerstaanbare, snelle pruimentaart – want soms moet je gewoon genieten.
De galette is zo’n dessert waar je amper werk aan hebt, en toch zorgt hij voor een wow-factor op tafel – makkelijk na het zondagse eten of als slimme publieksfavoriet om mee te nemen naar vrienden. Laat hem vooral lauwwarm – en maak het extra lekker met een bolletje vanille-ijs of een schepje kaneelsuiker-crème fraîche. Geen tijd? Geen stress – die pruimen doen het werk voor je.
Snelle pruimentaart, a.k.a. galette
Franse favoriet, op z’n Hollands
- Gerecht: dessert
- Keuken: Frans
- Trefwoorden: snel, herfst, taart, pruim, roomboterdeeg
- Voorbereiding: 25 minuten
- Baktijd: 45 minuten
- Rusttijd: 1 uur
- Totaal: ruim 2 uur (maar je hoeft écht niet alles zelf te doen)
Benodigdheden
- Bakplaat met bakpapier
- Grote kom, deegroller
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 220 gram bloem
- 1 eetlepel poedersuiker
- snuf zout
- 50 ml ijskoud water
- 100 gram roomboter (koud)
Voor de vulling:
- 400-500 gram pruimen
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel maïzena (of 2 eetlepels paneermeel)
- 1 theelepel kaneel
- sap & rasp van een halve citroen
Om te bestrijken:
- halve eidooier, losgeklopt
Bereidingswijze
- Zeef de bloem in een grote kom, voeg zout en poedersuiker toe en meng door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes en werk snel met je vingers tot kruimels – of gebruik een mes (geen stress als het niet perfect is).
- Voeg het ijskoude water toe, kneed kort tot samenhangend deeg. Vorm een platte schijf, wikkel in folie en leg minimaal 1 uur in de koelkast — kan ook gerust een dag van tevoren.
- Was de pruimen, verwijder de pitten, snijd in partjes. Meng met suiker, kaneel, maïzena (of paneermeel), citroensap en rasp.
- Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een cirkel van ca. 30 cm doorsnee. Doe niet te moeilijk over de vorm – het mag juist rustiek!
- Leg het deeg op bakpapier. Lepel de pruimenmix in het midden en laat rondom 2 cm vrij. Tijd over? Leg de partjes als een waaier voor een extra feestelijk effect.
- Vouw de deegrand naar binnen, bestrijk met wat losgeklopte eidooier. Bak 15 minuten op 200°C, verlaag dan de temperatuur naar 180°C en bak nog ca. 25-30 minuten, tot de randen mooi goudbruin zijn en de pruimen borrelen.
Tips & variaties
Tip: Restje gemalen noten zoals amandel, hazelnoot of walnoot? Strooi die gerust over de bodem in plaats van maïzena of paneermeel – extra smaak!
Nog een idee: Wissel de pruimen eens af met perzik, peer of wat appels van de markt uit Deventer, Arnhem, of gewoon van je buurvrouw — werkt altijd.
Goed om te weten
Je kunt deze taart zelfs lauw meenemen naar een feestje of burenborrel. even inpakken in een theedoek – zo blijft-ie lekker knapperig.
En ja, als je net als ik soms vergeet eitjes te kopen — de rand zonder bestrijken werkt ook prima, alleen glanst hij dan wat minder.
Dus… de volgende keer dat u een bakje pruimen spot bij de Appie of markt — neem ze mee en maak deze galette. Meer herfst wordt het niet.