In februari zijn we de winter vaak meer dan zat. Juist dan is het cruciaal om het vitaminetekort niet zijn kans te geven. Biet – zo’n goedkope, voedzame en veelzijdige krachtpatser – verdient echt een vaste plek in je voorraadkast. Ik vind het altijd handig om een paar knollen achter de hand te hebben.
Het mooie van deze bietstortjes? Zelfs mensen die normaal niet dol zijn op die typische aardse en zoete smaak van biet, knabbelen deze zonder morren weg. En de spinazie-dip erbij – dat is niet alleen een lekkere twist, maar ook een extra portie ijzer naast de biet. Let op dat je de spinazie maar heel kort verhit, zodat de vitaminen niet verdwijnen. Heb je niet genoeg biet in huis, of wil je nóg wat variatie in het gerecht? Rasp gerust wat wortel of knolselderij mee. Dit soort groente kun je trouwens prima vooraf raspen en invriezen. Scheelt weer tijd als je snel iets gezonds op tafel wilt zetten.
Waarom biet en spinazie in februari?
Veel supermarkten – denk aan Albert Heijn of Plus – hebben rond deze tijd volop Nederlandse bietjes en diepvriesbladspinazie in de schappen. Perfect om betaalbaar in te slaan. In de winter snakken we allemaal naar wat extra energie en frisse smaken. Biet en spinazie vullen die behoefte niet alleen qua voedingswaarde, maar ook qua kleur op je bord. Een welkome afwisseling, zeker als je je standaard stamppot een beetje zat bent.
Recept: Bietstortjes met spinazie-dip
- 2 middelgrote rauwe bieten
- 1 wortel of stuk knolselderij (optioneel voor extra bite)
- 1 ei
- 2 eetlepels bloem (of havermeel voor een gezondere twist)
- Peper, zout, (verse) peterselie
- 150 g verse of diepvries spinazie
- 2 à 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- Klein scheutje citroensap
Bereidingswijze
- Schil en rasp de bieten (en eventueel wortel of knolselderij). Doe het rasp in een vergiet, strooi er wat zout overheen en laat uitlekken (zo worden de tortjes krokanter).
- Druk overtollig vocht eruit en meng met het ei, bloem, gehakte peterselie en flink wat peper.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak kleine hoopjes van het mengsel – platdrukken met een spatel – tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn.
- Voor de dip: verhit de spinazie kort met een beetje olie, pers de knoflook erbij en laat slinken. Laat even afkoelen en meng vervolgens met Griekse yoghurt, citroensap, zout en peper.
Tips & variaties uit de buurt
- Probeer in plaats van gewone bieten eens chioggia of gele biet (soms te vinden op de markt in Rotterdam of Den Haag) voor een verrassend effect.
- Fan van kruiden? Koriander of dille doen het ook goed door het beslag.
- Snel klaar willen zijn? Maak een dubbele portie en vries een deel in – ideaal voor die drukke doordeweekse avonden.
Waarom dit recept bewaren?
Wie in 2025 de boodschappen in de gaten houdt, weet: gezond eten hóeft niet duur te zijn. Met een zak bieten en wat restjes spinazie heb je in no-time een voedzame, vullende lunch of avondmaaltijd. En dat je het makkelijk aanpast aan wat je in huis hebt – dat is typisch Hollands praktisch!
Tot slot
Bietstortjes met spinaziedip zijn meer dan een winterhapje. Ze brengen kleur, pit en vitaminen op tafel wanneer je die het meest kunt gebruiken. Sla dit recept gerust op of deel ‘m met vrienden. Die laatste bieten uit de voorraadkast krijgen zo eindelijk hun moment in de schijnwerpers.