Heeft u na het zondagse diner te veel aardappelpuree over? Gooi het niet weg – maak er een typisch Hollandse aardappelpannenkoek van! Dit vullende en verrassend makkelijke recept bespaart niet alleen voedselverspilling, maar bezorgt u meteen een lekkere snack voor tijdens Netflix of een snelle lunch voor op werk. Geloof me, zo’n pannenkoek is stiekem nog handiger mee te nemen dan gewone puree.
Die smeuïge aardappelpannenkoek heeft eigenlijk het beste van beide werelden: luchtig als American pancakes, met een hartige Nederlandse twist. Serveer ‘m met zure room en geraspte kaas – perfect als ontbijt of als stevige bodem voor bij het avondeten. Maak u geen zorgen over de boter of melk in uw puree: het deeg kan het prima hebben. Let alleen wel op de dikte – is uw puree wat vloeibaarder, voeg gerust wat meer bloem toe voor een stevige pannenkoek.
Aardappelpannenkoek van aardappelpuree
Perfecte snack voor een filmavond, of gewoon als restjesredder
- Type: Bijgerecht / snack
- Keuken: Nederlands (met een knipoog naar oma’s keuken)
- Trefwoorden: makkelijk, restjes, pannenkoek, snel, budgetvriendelijk
- Voorbereiding: 10 minuten
- Baktijd: 20 minuten
- Totaal: ca. 30 minuten
Ingrediënten
- 300 gram aardappelpuree (of wat u over hebt)
- 120 gram bloem (pas aan voor de juiste stevigheid)
- 10 gram gist
- 1 klein bosje bieslook
- 30 ml melk
- 1 ei
- 1 teentje knoflook
- zout
- versgemalen peper
Voor het bakken:
- Boter of olie
Voor het serveren (optioneel):
- Zure room, extra bieslook, geraspte kaas
Bereidingswijze
Begin met het mengen van de aardappelpuree met het ei en de bloem. Is het deeg nog te slap? Gewoon wat extra bloem erin – zo krijgt de pannenkoek straks goede body.
Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Voeg dan de fijngesneden bieslook en geperste knoflook toe. Los de gist op in lauwwarme melk en giet dit erbij. Alles goed mengen tot een samenhangend, dik beslag ontstaat.
Verhit wat boter of olie in een koekenpan – ik kies zelf vaak voor een klontje boter uit de Beemster, want dat geeft net dát beetje extra smaak. Schep 2 eetlepels beslag per pannenkoek in de pan. Als het voelt alsof u de slag te pakken heeft, kunt u er best drie, vier tegelijk bakken. Bak ze op middelhoog tot hoog vuur zo’n 2 minuten per kant. Dep de pannenkoeken na het bakken kort met keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.
Tip voor serveren: meng wat extra knoflook door de zure room en gebruik dit als dip. Eet deze aardappelpannenkoeken dus niet alleen als avondeten, maar probeer ze ook eens als ontbijt of healthy snack – u zult verrast zijn!
Samengevat: 10 minuten voorbereiden, 20 minuten bakken en in amper een half uur staat er een heerlijke maaltijd of snack op tafel. Echt typisch iets voor drukke doordeweekse dagen in Amsterdam of een lazy zondag in Utrecht.