Koken

Top-falafel voor een prikkie – Einde van de maand gerecht

Maak heerlijke krokante falafel van gedroogde erwten en basic ingrediënten – snel, goedkoop en ideaal voor drukke doordeweekse dagen in de Nederlandse keuken.

Verspreid de liefde

Pis je portemonnee juist tegen het einde van de maand ook zo jammerlijk leeg? Dan is dit falafel-recept echt een lifehack voor je wekelijkse maaltijdplanning. U hoeft zich geen zorgen te maken over dure ingrediënten – we gebruiken gewoon gedroogde erwten, wat basisproducten en een beetje creativiteit. Typisch zo’n gerecht dat je zelfs in een drukke week snel op tafel tovert.

Zo begin je: voorbereiding is alles

Laat de erwten een nachtje weken in koud water en giet ze de volgende dag goed af. Vervolgens grof malen – het hoeft géén puree te worden, een paar stukjes geven structuur. Meng dit met de rest van de ingrediënten (zie het lijstje onderaan), vergeet vooral niet om alles even een uurtje te laten rusten. Daardoor worden de smaken intenser en blijf de falafel straks lekker sappig.

De vorm: liever plat dan droog

Maak vooral geen balletjes! Ja, echt – als je gaat rollen, worden ze gortdroog. Beter maak je schijfjes van ongeveer 1,5 cm dik en 5 cm in doorsnee. Druk de middenkant lichtjes in, wentel ze door sesamzaad (of – voor liefhebbers van experiment – zwarte sesam, zoals op de foto), en bak ze vervolgens in royaal hete olie. Om en om, dus aan beide kanten knapperig goudbruin. Blijf wel in de buurt, want ze garen razendsnel.

Serveren: fris en verrassend

Leg de falafel na het bakken even op keukenpapier om uit te lekken. Daarna kun je ze serveren met verse sla of een lekkere tahini-dressing. Een simpele tahinisaus maak je van het volgende:

  • 1 dl tahini (van bijvoorbeeld het merk Smaakt of TerraSana, die vind je gewoon bij Albert Heijn)
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • sap van 1/2 citroen
  • zout en peper naar smaak

Roer het tot een romige saus – doet het top als dip of over je salade.

Praktische tips voor bewaren en meenemen

Deze falafel is vers gebakken op z’n best, maar doet het ook prima koud (ideaal voor in je broodtrommel naar werk). In een afgesloten bakje in de koelkast blijft alles zeker een paar dagen goed.

Waarom dit recept de moeite waard is?

Het is goedkoop, makkelijk, en je hebt voor even klaar met pakjes en zakjes. bonus: ook vega, dus altijd goed als je eters krijgt met verschillende voorkeuren. Zou zomaar een klassieker voor het einde van de maand kunnen worden.

Verspreid de liefde