De dille groeit nu overal in de moestuinen – velen raken er eerlijk gezegd een beetje in verdwaald, en zelfs als u geen groene vingers heeft, is dille momenteel voor een lachertje te krijgen op de markt. Maar geloof me: dille is écht veel meer dan dat standaard bosje bij ingelegde augurken van de Albert Heijn. Tijd om verder te kijken dan traditioneel gebruik.
Dillepesto – fris alternatief voor klassieke smaken
- 1 grote bos dille, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel zwarte komijn, grof geplet
- 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
- sap van 1 citroen
- geraspte schil van 1 citroen
- 100 g gemalen zonnebloempitten
- zout naar smaak
Doe alles samen in een grote kom en stamp goed fijn – als u lui bent, de blender doet wonderen. Ideaal bij pasta, vis of wit vlees. Een kleine tip: deze pesto uitproberen op een warme zuurdesemtoast — typisch iets wat u niet snel vergeet.
Dillesaus met zelfgemaakte spaetzle (nokedli)
- 4 grote bossen dille, fijngehakt
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels boter
- 1 liter melk
- zout naar smaak
Bak de bloem in de boter tot het goudbruin is. Voeg de melk langzaam toe, blijf stevig kloppen – geen klontjes graag. Als de helft van de melk erin zit, voeg je de dille toe en laat je alles samen nog 10 minuten pruttelen op laag vuur, af en toe roeren.
Voor de spaetzle: meng 1 ei met 400 g bloem en zoveel water dat het mengsel dik maar gietbaar is. Met een speciale ‘spätzle rasp’ of simpel een lepel, in ruim kokend gezouten water laten garen.
Serveer de dillesaus royaal over de spaetzle. Even een momentje voor uzelf op een doordeweekse avond.
Dille als salade-kruid: snelle rijstsalade
Op de foto is het bruine rijst, maar voel u vrij om te switchen naar bulgur, fusilli of penne – wat u toevallig nog hebt liggen in het keukenkastje.
- 4 grote bossen dille, fijngesneden
- 200 g bruine rijst
- 300 g gerookte vis, of stukjes gerookte kabeljauwlever (gewoon bij de viskraam op de Lindengracht)
- sap van 1 citroen
- grof gemalen zwarte peper
- zout naar smaak
Kook de rijst, meng met dille, citroensap, peper en zout — serveer met de gerookte vis er los bovenop. Simpel, vers en ideaal als lunch op kantoor of bij een picknick aan het IJ.
Waarom dille niet mag ontbreken in uw keuken in 2025
In 2025 gooien we minder weg, denken we om onze portemonnee én waarderen we lokale smaken. Dille is spotgoedkoop, groeit als een gek en tilt simpele gerechten direct naar een hoger niveau. Geen wonder dat u ’t tegenwoordig zelfs in de salades van lokale eetzaakjes als SLA of Stach tegenkomt.
Geloof niet alles wat oma zei — dille verdient meer dan alleen een bijrol. Tijd om het uit te proberen dus. Wie weet wordt het ook uw favoriete geheime ingrediënt.