Koken

Goedkope recepten onder de €5: slasoep met croutons en fake stroganoff met aardappelnoedels – Einde van de maand

Goedkope recepten: Met minder dan €5 kun je smakelijk én gezellig koken voor 4 personen. Vandaag op het menu: een simpele slasoep en een fake stroganoff met homemade noedels.

Verspreid de liefde

Is een avondmaaltijd voor vier personen mogelijk onder de €5? Absoluut! In deze reeks deel ik recepten die je voor zo’n bedrag (oké, soms nét ietsje meer) op tafel zet. In het eerste deel maakten we wilde knoflook-aardappelpuree met koolrabipannenkoekjes — vandaag is het menu: slasoep met knapperige croutons en een fake stroganoff met homemade aardappelnoedels.

Slasoep met croutons

Ingrediënten voor de soep:

  • 1 grote krop sla – €0,80
  • 1 kleine aardappel – €0,10
  • 1 ui – €0,12
  • 2 tenen knoflook – €0,08
  • Zout, peper, olie, citroen – €0,20
  • 2 eetlepels zure room (crème fraîche mag ook) – €0,40
  • Enkele sneetjes oud brood, (afbak)broodje of croissant
  • Olie – €0,08
  • Kruiden – €0,05
  • 1 teen knoflook – €0,04

Pluk de slabladeren los en was ze grondig. Bewaar het hartstuk voor verse salades – de buitenste bladeren zijn perfect voor deze soep. Fruit de ui zachtjes in olie, gooi de grof gesneden slabladeren erbij, samen met de grofgehakte knoflook en de in blokjes gesneden aardappel. Laat alles op hoog vuur enkele minuten bakken — je wilt echt die licht geroosterde smaak vangen. Voeg gewoon genoeg water toe tot het net onder staat en kook tot de aardappel gaar is. Breng op smaak met zout en peper, voeg zuurroom en citroensap toe, pureer de soep en breng kort aan de kook voor het serveren.

Tip: Zonder pureren, maar met minder water, heb je zo een lauwwarme salade-‘prut’ als bijgerecht.
Tip 2: Buitenste slabladeren kun je gewassen in een zak in de koelkast bewaren, zo gooi je nooit een krop sla weg en eet je altijd de frisse kern als salade.

Voor de croutons snijd je oud brood in blokjes van een halve centimeter. Bak ze op middelhoog vuur in olie al roerend tot ze mooi goudbruin zijn. Ziet het te droog uit? Gewoon wat meer olie erbij. Haal de pan van het vuur, voeg fijngesneden knoflook en je favoriete kruiden toe (ik zweer hier bij komijn, chilivlokken, rozemarijn en een snuf paprikapoeder). Meng goed en serveer direct — de rest van het gezin zal ze sowieso pikken uit de pan voor ze op tafel staan.

Goedkope recepten: fake stroganoff met aardappelnoedels (nudli)

  • 150 g gerookt spek (bijvoorbeeld Friese of Hema) – €1,70
  • 50 g vetspek of reuzel – €0,40
  • 1 bos lente-ui – €0,50
  • 1 gewone ui – €0,08
  • 3 zure augurken – €0,20
  • 200 ml zure room – €0,60
  • Zout, peper, teen knoflook – €0,08
  • 3 grote kruimige aardappels – €0,80
  • 1 ei – €0,15
  • 300 g bloem – €0,14
  • Klein klontje roomboter – €0,10

Het totaal kwam bij mij uit net boven de €5, maar als je standaard bloem en aardappelen in huis hebt (en ui, laten we eerlijk zijn) lukt het makkelijk binnen budget. De prijzen kunnen trouwens veranderen, vooral als je bij de markt in Rotterdam Noord je boodschappen doet — wat meestal net wat goedkoper uitvalt.

Zo maak je de fake stroganoff

Snijd het spek en de vetspek in kleine blokjes. Je gebruikt twee soorten spek omdat het ‘gewone’ spek niet vet genoeg is voor deze saus. Terwijl het spek uitbakt snijd je het witte gedeelte van de lente-ui in ringetjes (groene stengels even apart houden) en de ui fijn. Voeg ui en knoflook toe aan het uitgebakken spekvet, en bak tot de ui glazig is — een klein beetje zout versnelt het proces. Vervolgens gaan de augurkblokjes en de lente-ui erbij. Bak een minuutje door, roer daarna de zure room erdoor, breng op smaak met zout en peper, en laat kort pruttelen. Het resultaat? Een heerlijke, pittige saus die straks top combineert met de zachte aardappelnoedels.

Zelfgemaakte aardappelnoedels (‘nudli’)

Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook in ruim gezouten water tot ze zacht zijn. Giet af en laat écht goed uitlekken.

Tip: Gooi het kookvocht niet weg! Gebruik het als basis voor soep, bijvoorbeeld de slasoep hierboven — maar check even het zout, want het water is al gezouten.

Prak de aardappels zorgvuldig — een stevige vork werkt prima, een pureestamper mag ook. Zorg dat je geen grote stukjes overhoudt. Meng er het ei doorheen en voeg geleidelijk bloem toe tot je een soepel deeg hebt dat nauwelijks meer plakt.

Rol het deeg uit tot een lap op een met bloem bestoven aanrecht en snijd er met een mes blokjes van ongeveer 1 cm af.

Breng intussen een pan water aan de kook. Kook de noedels in porties bewaak het goed: als ze komen bovendrijven zijn ze klaar, meestal in een paar minuten. Schep ze uit met een schuimspaan en bak kort in een pannetje met een beetje boter tot ze licht beginnen te kleuren. Direct serveren bij de stroganoffsaus, liefst met wat verse peterselie. Smaakt verrassend huiselijk — net alsof je bij oma aan tafel schuift.

Verspreid de liefde