Koken

Elegante pruimentaart voor een prikkie – perfect voor een feestje of de weekendlunch

Deze snelle Franse pruimentaart (galette) is hét najaarsdessert dat iedereen in Nederland kan maken. Makkelijk, voordelig, en bijna zonder afwas – ideaal voor na het eten of om mee te nemen naar vrienden.

Verspreid de liefde

De galette is een Franse klassieker – je vindt ze zowel hartig als zoet, eindeloos veel variaties. De basis is een simpele, brosse deegbodem met roomboter. En de vulling? Simpelweg wat het seizoen biedt – en in de herfst is dat pruim! Hier in Nederland is pruim een van de voordeligste fruitsoorten van het moment. Heerlijk voor een snelle taart, maar ook ideaal voor compote, sap of jam – handig voor je wintervoorraad. Eerst even een onweerstaanbare, snelle pruimentaart – want soms moet je gewoon genieten.

De galette is zo’n dessert waar je amper werk aan hebt, en toch zorgt hij voor een wow-factor op tafel – makkelijk na het zondagse eten of als slimme publieksfavoriet om mee te nemen naar vrienden. Laat hem vooral lauwwarm – en maak het extra lekker met een bolletje vanille-ijs of een schepje kaneelsuiker-crème fraîche. Geen tijd? Geen stress – die pruimen doen het werk voor je.

Snelle pruimentaart, a.k.a. galette

Franse favoriet, op z’n Hollands

  • Gerecht: dessert
  • Keuken: Frans
  • Trefwoorden: snel, herfst, taart, pruim, roomboterdeeg
  • Voorbereiding: 25 minuten
  • Baktijd: 45 minuten
  • Rusttijd: 1 uur
  • Totaal: ruim 2 uur (maar je hoeft écht niet alles zelf te doen)

Benodigdheden

  • Bakplaat met bakpapier
  • Grote kom, deegroller

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 220 gram bloem
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • snuf zout
  • 50 ml ijskoud water
  • 100 gram roomboter (koud)

Voor de vulling:

  • 400-500 gram pruimen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel maïzena (of 2 eetlepels paneermeel)
  • 1 theelepel kaneel
  • sap & rasp van een halve citroen

Om te bestrijken:

  • halve eidooier, losgeklopt

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem in een grote kom, voeg zout en poedersuiker toe en meng door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes en werk snel met je vingers tot kruimels – of gebruik een mes (geen stress als het niet perfect is).
  2. Voeg het ijskoude water toe, kneed kort tot samenhangend deeg. Vorm een platte schijf, wikkel in folie en leg minimaal 1 uur in de koelkast — kan ook gerust een dag van tevoren.
  3. Was de pruimen, verwijder de pitten, snijd in partjes. Meng met suiker, kaneel, maïzena (of paneermeel), citroensap en rasp.
  4. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een cirkel van ca. 30 cm doorsnee. Doe niet te moeilijk over de vorm – het mag juist rustiek!
  5. Leg het deeg op bakpapier. Lepel de pruimenmix in het midden en laat rondom 2 cm vrij. Tijd over? Leg de partjes als een waaier voor een extra feestelijk effect.
  6. Vouw de deegrand naar binnen, bestrijk met wat losgeklopte eidooier. Bak 15 minuten op 200°C, verlaag dan de temperatuur naar 180°C en bak nog ca. 25-30 minuten, tot de randen mooi goudbruin zijn en de pruimen borrelen.

Tips & variaties

Tip: Restje gemalen noten zoals amandel, hazelnoot of walnoot? Strooi die gerust over de bodem in plaats van maïzena of paneermeel – extra smaak!

Nog een idee: Wissel de pruimen eens af met perzik, peer of wat appels van de markt uit Deventer, Arnhem, of gewoon van je buurvrouw — werkt altijd.

Goed om te weten

Je kunt deze taart zelfs lauw meenemen naar een feestje of burenborrel. even inpakken in een theedoek – zo blijft-ie lekker knapperig.
En ja, als je net als ik soms vergeet eitjes te kopen — de rand zonder bestrijken werkt ook prima, alleen glanst hij dan wat minder.

Dus… de volgende keer dat u een bakje pruimen spot bij de Appie of markt — neem ze mee en maak deze galette. Meer herfst wordt het niet.

Verspreid de liefde