Veel mensen grijpen in het huishouden standaard naar hun favoriete glasreiniger. Dat werkt vaak prima, maar wie ooit echt hardnekkig vet heeft moeten verwijderen, weet: er bestaat een krachtiger middel — de koud ontvetter. Veel Nederlanders kennen ‘m vooral van het schoonmaken van ovens, maar als je weet hoe veelzijdig dit goedje is, ga je echt anders schoonmaken. Hier zijn de zeven beste toepassingen én aandachtspunten bij gebruik.
Roestvrijstalen en geëmailleerde pannen opfrissen
Van een BK tot een Le Creuset — zelfs op de beste pannen krijg je soms vieze, aangebakken vetvlekken die gewoon niet weg willen. Met koud ontvetter gaat het verrassend makkelijk. Spray royaal op de aangekoekte plek of leg er een doorweekte keukenpapiertje op, laat het minstens een paar uur intrekken. Spoel de pan daarna zorgvuldig af, zowel binnen- als buitenkant. Zo voorkom je nare nasmaak bij de volgende stamppot.
Pyrex ovenschalen weer als nieuw
Die bekende hittebestendige glazen schalen (denk aan Arcopal of Pyrex) krijgen na intensief gebruik vaak bruine, bijna roetachtige randjes — vooral aan de grepen. Afwassen met gewoon afwasmiddel werkt simpelweg niet. Koud ontvetter helpt hier perfect: het tast het glas niet aan, maar maakt het vuil zo los dat je alles er zó afwrijft. Laat de spray een paar minuten inwerken en spoel de schaal daarna grondig af.
Gietijzeren pannen grondig reinigen
Ouderwets gietijzer — van de Blokker, de kringloop of geërfd van je oma — wordt op den duur erg vet en brokkelig. Met koud ontvetter maak je zelfs het meest aangekoekte fornuis weer brandschoon. Doe de pan eventueel in een grote plastic zak na het sprayen en knoop goed dicht: zo kan het middel echt zijn werk doen. Niet vergeten: na het schoonmaken grondig afspoelen, meteen afdrogen en een dun laagje olie aanbrengen om roest te voorkomen. Een beetje voorzichtigheid, maar: je pan is daarna wél weer als nieuw.
Vette voegen schoonmaken
De betegelde achterwand van je keuken — bij iedereen raakt die voeg na verloop van tijd geel van het vet. Koud ontvetter werkt hier als een tierelier. Spray de voegen in, wacht gerust tien minuten, scrub ze vervolgens stevig met een oude tandenborstel. Gebruik handschoenen en spoel de tegels en gebruikte borstels daarna zeer goed af. Daarna ziet je keuken eruit alsof er net een professionele schoonmaker is geweest.
In de badkamer: wastafel, bad en wc
Porseleinen oppervlakken — het fonteintje, de badkuip, het toilet — worden al snel grauw, zeker in Rotterdamse of Amsterdamse huurwoningen. Met koud ontvetter worden ze weer stralend wit. Gewoon inspuiten, even laten intrekken, en met een spons nalopen. Let op: gebruik het middel nooit op acryl (zoals bepaalde moderne baden), want daar kan het schade veroorzaken. Op ouderwets email is het wél veilig.
Grill en barbecue reinigen
Een zomer zonder HEMA-worstje van de Weber — ondenkbaar, toch? Maar het schoonmaken daarna… Grillroosters kunnen vreselijk flink aankoeken. Voor het rooster kun je gerust koud ontvetter gebruiken, vooral na marinades met suiker. Laat gerust een paar uur intrekken, maar poets en spoel dan grondig na, zeker als het rooster weer met voedsel in contact komt. Zo blijven bitterballen en sateetjes puur van smaak.
Je stijltang of krultang schoonmaken
Het is zo’n vergeten klusje: de stijltang of krultang schoonmaken. Al die restjes haarlak en serums branden zich in op het hete oppervlak. Even sprayen met een beetje koud ontvetter, 1-2 minuutjes laten zitten en daarna afnemen met een lauwvochtig doekje. Gebruik deze methode uiteraard nooit als het apparaat nog warm is of aanstaat.
Koud ontvetter is geen afwasmiddel, maar een krachtig chemisch middel! Vermijd contact met de huid (gebruik handschoenen), werk in een goed geventileerde ruimte (raam open of buiten) en adem de spray niet in. Voorkom contact met mond en ogen. Bewaar middelen altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren!