Bonen – we zien ze al snel als soepingrediënt, of hoogstens als chili. Maar eerlijk? In 2025 zijn bonen juist hét product: veelzijdig, glutenvrij, uiterst toegankelijk én lekker vriendelijk geprijsd. Tijd om het maximale uit die voorraadkast-held te halen.
Alle recepten zijn geschikt voor 4 personen.
BBQ-bonen & bonensalade met rijst
- 400 g gekookte bonen (keuze uit bijvoorbeeld witte, bruine of kidneybonen)
- 100 g ketchup
- 100 g gekarameliseerde suiker (kan ook donkere basterdsuiker zijn)
- 50 ml appelciderazijn (5%)
- 1 eetlepel Worcestershire-saus
- 1 eetlepel gemalen zwarte peper
- 1 theelepel (pikante) paprikapoeder
- zout
Verwarm de karamel met ketchup, azijn, specerijen en peper – roer tot de suiker smelt. Voeg daarna de bonen toe en verwarm alles rustig samen.
Deze BBQ-bonen zijn ontzettend lekker naast een stuk gegrild vlees, maar doen het ook perfect in een wrap of gewoon als zelfstanding gerecht. Op de foto vind je er nog extra daslook overheen – probeer gerust met seizoensgroen van de kaasboer.
Voor de salade mengt u gelijke delen BBQ-bonen en gekookte rijst; deze variant smaakt zelfs koud óók heerlijk.
Chili-citroen bonensalade met pinda
- 400 g gekookte bonen
- 200 g geroosterde pinda’s, grof gehakt
- sap van 2 verse citroenen
- 2 eetlepels grofgehakte chilipepers
- 50 ml koudgeperste zonnebloemolie
- gemalen zwarte peper
- zout
- (optioneel: fijngehakte daslook – zie op de foto)
Maak een dressing van citroensap, olie en specerijen. Meng de bonen met de pinda’s, giet de dressing erover en meng kort door. Serveer direct – heerlijk bij Turks brood of een snee Volkoren van Bakkerij van de Pol.
Chocoladecrème van bonen
- 200 g gare bonen (neutrale soort – gekookt zonder zout of specerijen!)
- 80 g cacaopoeder
- 1 eetlepel kaneel
- suiker of zoetstof naar smaak
- snufje zout
Pureer alle ingrediënten tot een gladde massa. Op de foto zie je de crème met grof gehakte pinda’s en zeezout erover – gooi ook eens wat walnoten, hazelnoten of stukjes gekonfijte gember erbij. Smeerbaar op zuurdesemtoast of als dip bij fruit — verrassend goed én stiekem voedzaam.
Bonen stoofpot met donker bier
- 300 g gedroogde bonen
- 1 liter donker bier (mag een Oedipus Mannenliefde of Gulpener Gerste zijn)
- 50 g pure chocolade
- 1 kaneelstok
- 5 teentjes knoflook
- 1 grote ui
- 3 laurierblaadjes
- 1 eetlepel korianderzaad
- zout
Breng de bonen samen met de overige ingrediënten aan de kook in het bier. Als de bonen gaar zijn – vis ui, knoflook en specerijen eruit. Zet het overgebleven vocht op laag vuur in tot het wat stroperig wordt, en meng dat weer door de bonen. Serveer met stevige rijst, pitabrood of naast een stukje entrecote. Daslook on top mag, maar hoeft niet.
Op de foto: royale pluk daslook van de Utrechtse boerenmarkt.
Meer goedkope inspiratie?
Vergelijkbare budgetvriendelijke recepten met rijst én aardappelen vind je via de link hieronder. Bonen zijn daarmee echt niet langer saai — gooi je standaardrepertoire gerust eens overboord.