Koken

3 goedkope en smakelijke bijgerechten als u even klaar bent met pasta en aardappelen – Eind-van-de-maand inspiratie

Verrassende bijgerechten voor als u even toe bent aan iets anders dan aardappels of pasta. Inspiratie voor de kleine beurs zonder in te leveren op smaak of gemak.

Verspreid de liefde

Laten we eerlijk zijn — pasta en aardappelen staan bij bijna iedereen steevast op het menu. Toch komt er soms zo’n moment, zeker eind van de maand of tijdens een dieet, dat u snakt naar iets anders bij uw kipfilet of stoofpot. inspiratie op? U bent niet de enige. Speciaal daarom geef ik u drie originele, betaalbare bijgerechten die perfect passen bij elk hoofdgerecht. Praktisch, eenvoudig en gegarandeerd een hit — zelfs als het aan het eind van uw boodschappenbudget is.

Voorbij de standaard: drie uitblinkende alternatieven

Polenta — de vergeten held op basis van maisgrutten

Misschien ouderwets, maar polenta (van grove maisgrutten) is o zo veelzijdig én goedkoop. In de Achterhoek ken ik huiskamers waar ’t standaard op tafel komt. U kunt polenta romig maken of juist stevig, afhankelijk van de hoeveelheid vocht tijdens het koken. Lekker bij stoofschotels, maar ook bij gegrilde groenten of zelfs als lunch met wat kaas of gebakken spek.

Zo maakt u het:

Gebruik ongeveer vier keer zoveel vloeistof als maisgries. Breng 8 dl water of groentebouillon en 4 dl melk aan de kook, voeg daar langzaam 300 gram maisgrutten aan toe. Laat het op laag vuur, onder af en toe roeren, twintig minuten koken tot het een stevige massa is.

Wilt u de polenta mooi kunnen snijden? Laat eerst afkoelen op het aanrecht en zet daarna even in de koelkast. Snij in plakken en bak kort in wat roomboter — heerlijk met Parmezaan, Hüttenkäse (ja, uit Zaandam!), spekblokjes of extra groenten.

Kiwi onder de granen: frisse salade van gierst

Gierst (of millet, zoals ze die bij Ekoplaza noemen) wint aan populariteit. Het is voedzaam, betaalbaar én glutenvrij. Voor salades is gierst ideaal: bulkt van vitamines, vezels — en combineert geweldig met rauwe groente. Verras uzelf en uw tafelgenoten, bijvoorbeeld als vervanger van de eeuwige rijst of brood.

U heeft nodig:

  • 200 g gekookte gierst
  • 2 tomaten
  • ½ komkommer
  • ½ rode ui
  • bosje platte peterselie
  • verse munt
  • sap van een halve citroen
  • zout, peper, goede olijfolie

Snij de groenten in kleine blokjes, hak peterselie en munt fijn en meng alles met de afgekoelde gierst in een grote kom. Voeg vier eetlepels olijfolie toe, breng op smaak met citroensap, zout en peper. even goed mengen en koud wegzetten tot opdienen.

Lekker Hollands: kaas-groente pannenkoekjes (ideaal tegen voedselverspilling)

Een guilty pleasure van menig Hagenaar: groente-pannenkoekjes. Ze vullen goed, smaken super en zijn dé manier om restjes groenten op te maken. Met een beetje kaas en een klodder zure room erbij kan dit zelfs als vullende lunch — u zult de standaard friet of pasta geen moment missen. Makkelijk bij stoofschotels, maar ook heerlijk gewoon uit het vuistje.

Voor 4-5 pannenkoekjes heeft u nodig:

  • 1 courgette
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 prei
  • 50 g bloem
  • 50 g geraspte kaas (Goudse werkt top!)
  • 2 eieren
  • 1 à 2 tenen knoflook, kruiden naar smaak

Zo werkt het:

Rasp de groenten en kaas grof. Snipper de prei, pers de knoflook. Meng alles door elkaar met de eieren, bloem en de gekozen kruiden. Verhit olie in een koekenpan, schep per pannenkoek één flinke eetlepel beslag erin en bak op matig vuur aan beide kanten zo’n drie minuten. En eerlijk — ze zijn warm het lekkerst, maar koud uit de koelkast zijn ze stiekem ook niet te weerstaan.

Verspreid de liefde