Koken

10 goedkope en praktische strandgerechten – Hóvége

Het is vakantieseizoen, een simpele snack is al snel duur — dus kijk eens naar deze 10 megasmakelijke en makkelijk te vervoeren strandgerechten! Slimmer, lekkerder en vriendelijk voor je portemonnee.

Verspreid de liefde

Het strandseizoen is weer begonnen, maar op warme dagen kan een simpele snack op de boulevard al snel €7 kosten. Waarom niet slim aanpakken en een koelbox vullen met een paar verrassend lekkere én makkelijk mee te nemen gerechten? Echt, zo komt u voordeliger én smakelijker uit!

1. Hartige hamtaart

De basis is een deeg — genoeg voor een taartvorm van 26 tot 28 cm. U heeft nodig:

  • 250 g bloem (glutenvrij kan ook, niks aan de hand)
  • 150 g vet (mag ook margarine of olie zijn)
  • ca. 1 dl water
  • 1 tl zout

Kneed de ingrediënten tot een stevig deeg, leg dit een uur in de koelkast. Rol het uit en bekleed de vorm. Bak 5 minuten voor op 200°C, prik in met een vork en bak nog 5 minuten.

De vulling kan elke restje waard zijn: gescheurde plakjes ham, wat geblancheerde spinazie of raapstelen — u kunt zelfs snijbiet proberen. Meng dit met een losgeklopt mengsel van eieren en wat room, giet over de vulling en bak 30 minuten op 180°C. Laat na het bakken zeker een half uur staan — zo snijdt u prachtige punten. Perfect te vervoeren in een bakje.

2. Rijsttaart met kwark

  • 400 g gekookte, afgekoelde rijst (ongeveer 150 g droog)
  • 200 g kwark
  • 1 eetlepel suiker
  • geraspte schil van 1 citroen (optioneel)
  • 4 eieren
  • 50 g boter
  • snuf zout

Vet een taartvorm in en bestrooi flink met paneermeel. Klop het eiwit stijf, meng losjes met de dooiers, rijst, de helft van de boter en de suiker plus zout. Schep het geheel in de vorm, strijk glad en bak ongeveer 30 minuten op 150°C.

Serveer met jam, honing of gewoon zo op het strand.

3. Kaassoufflé (ook om mee te nemen)

Dit gerecht is verrassend transporteerbaar — niet alleen heet, maar zelfs koud erg lekker.

  • 4 eieren
  • 100 g kaas (blauwe kaas, provolone piccante, Parmezaanse — alles kan)
  • 40 g + 1 eetlepel boter
  • 40 g bloem
  • 3 dl melk
  • paneermeel
  • zout
  • optioneel: 4 eetlepels fijngesneden spinazie, peterselie, salie of basilicum

Roer de bloem met de melk tot een gladde pap, verwarm en smelt er de boter en geraspte kaas doorheen. Laat afkoelen. Klop de eidooiers erdoor. Klop het eiwit tot een stijve massa en meng luchtig onder de rest. Vet kleine ovenschaaltjes in met boter, bestrooi met paneermeel en vul drie kwart. 15 minuten in een op 200°C verhitte oven. Direct serveren — of laten afkoelen en meenemen.

4. Tortilla boordevol groente

  • 8 eieren
  • 500 g groene bladgroente (op de foto boerenkool, maar spinazie werkt ook)
  • versgemalen zwarte peper, nootmuskaat, zout
  • 1 eetlepel olie of boter

Klop de eieren luchtig en breng ze op smaak. Hak de groente grof. Verhit olie in een koekenpan, giet de helft van het ei erin, verdeel de groente en giet voorzichtig de rest erover. Laat op laag vuur met deksel garen tot de tortilla stevig is. Draai met hulp van een bord en bak de andere kant kort. Snijdt in punten — smaakt zowel koud als warm goed op het strand.

5. Empanadas: snack met eindeloze variaties

  • 500 g tarwebloem
  • 100 g reuzel of boter
  • 1 eetlepel water indien nodig
  • 10 g zout
  • 1 losgeklopt ei om te bestrijken (optioneel)

Kneed tot een soepel deeg, rol dun (2mm) uit, steek cirkels uit. Leg een lepel vulling in het midden, vouw dicht, druk de randen aan – klassiek ‘halfmaantje’. Bak 30 minuten op 150°C. Luchtdicht bewaren, anders worden ze droog!

Vulling? Laat de fantasie los. Op de foto: ontdooide spinazie met kwark en roomkaas. Of restjes gehakt met gebakken uitjes, gerookte vis, of gewoon kaas. De vulling moet vooral smeuïg zijn.

6. Zelfgemaakte leverpaté

  • 500 g gemengd gehakt
  • 250 g kippenlever in stukjes
  • 250 g gerookt spek in blokjes
  • 5 teentjes knoflook, fijn
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 eetlepel tijm
  • zout
  • 10 plakjes ontbijtspek

Meng alles behalve de spek. Bekleed een bakvorm met plakjes spek (ook de bovenkant!). Doe het mengsel erin, sluit af met spek, bak 1 uur op 150°C. Laat afkoelen en snijd in plakken. Handig: u kunt het koud meenemen, of plakjes even om en om bakken op de bbq op het strand.

7. Eenvoudige gehaktbrood

  • 500 g gehakt
  • 250 g gerookt spek in blokjes
  • 250 g oud brood
  • 1 dl melk
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • zout
  • 10 plakjes ontbijtspek

Week het brood in melk, meng alles behalve de spek. Vorm tot een brood, bekleed een bakblik met spek (ook bovenop), vul met het gehaktmengsel. Bak 1 uur op 150°C. Koud meenemen, of plakjes als hamburgers grillen — lekker, zelfs recht uit het bakje!

8. Kaas-gevulde rijstballetjes

  • 400 g rijst
  • 300 g stevige kaas (zoals Jong Belegen of Maaslander)
  • 200 g paneermeel
  • 2 eieren
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 dl olie
  • zout

Kook de rijst, laat afkoelen. Meng met eieren en paneermeel tot u stevige, kneedbare massa hebt. Breng op smaak met zout en peper. Snij de kaas in staafjes. Vorm rijstplakjes, leg er een stukje kaas in en vouw dicht tot balletjes. Haal door paneermeel en bak goudbruin in hete olie. Afgekoeld meenemen — ideaal voor bij de borrel op het strand.

9. Bananenbrood: zoet en vullend

  • 100 g suiker
  • 400 g rijpe banaan
  • 100 g zachte boter
  • 1 dl melk
  • 200 g bloem
  • 50 g cacaopoeder
  • snuf zout

Laat de suiker smelten tot karamel, voeg boter en melk toe en roer glad. Meng met geprakte banaan en de rest van de ingrediënten (hou één lepel boter apart voor het invetten van de vorm). Het beslag moet romig zijn, niet te vloeibaar en zeker niet droog — voeg zo nodig melk toe.

Houd 3 lepels beslag apart, meng met cacao. Giet het lichte beslag in de bakvorm, zigzag de cacao erover en trek strepen met een mes voor het bekende marmereffect. Bak 80 minuten op 150°C. Ideaal als energieboost na een verkoelende duik. kleinen tikfout: vergeet de oven niet voor te verwarmen.

10. Aardappelbeignets (met gist) & rösti

Aardappelbeignet (ovenversie met gist)

  • 250 g kruimige aardappels
  • 200 g bloem
  • 50 g boter of vet
  • 20 g verse gist
  • 2 dl melk
  • zout
  • vet om te bakken

Kook de aardappels in weinig water, pel ze en pureer direct met de boter. Meng de gist met lauwwarme melk, voeg bij de aardappelmassa samen met bloem en zout. Laat een uur rijzen op een warme plek. Rol uit tot een dikte van 1 cm en steek rondjes uit. Laat nog een half uur rijzen en frituur in porties tot goudbruin. Vul niet te veel tegelijk — ze worden luchtig en groeien flink!

Rösti (‘lapcsánka’)

Rasp de aardappels, en meng met zoveel bloem dat het goed samenhangt. Verhit ruim olie en bak een flinke lepel beslag platgedrukt (ca. 1 cm dik) aan beide kanten knapperig. Het lekkerst is hij als hij van binnen zacht is, krokant aan de buitenkant.

Serveer met mascarpone (zoals op de foto), zure room — of klassiek Hollands: met een dikke plak smeltende Gouda erover.

Tips voor een geslaagd strandpicknick in Nederland – 2025 editie

  • Kies voor luchtdichte bewaardozen — HEMA heeft nog steeds de beste prijs-kwaliteit
  • Neem altijd een koelblokje mee, zo blijven de gerechten zelfs op Scheveningen vers
  • Met een simpel campingmes, snijplankje en mini-zoutvaatje bent u de koning(in) van het strand
  • Denk eens aan lokale ingrediënten: Texelse schapenkaas doet het machtig goed in de tortilla

voor wie zich afvraagt waarom je moeite zou doen: even rustig onder je parasol lunchen met eigen lekkers aan de Noordzee — daar kan geen frietkraam tegenop.

Verspreid de liefde